Predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje

Sektor za predškolsko, osnovno isrednje obrazovanje vrši poslove i zadatke  koji se odnose na:  planiranje i koordiniranje razvojnih strategija predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, te predlaganje sistemskih rješenja, odgovarajućih mjera i aktivnosti za njihovu implementaciju; praćenje stanja i poduzimanje aktivnosti za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Federaciji BiH naročito u pogledu obuhvata djece predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem, mreže ustanova predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, stanja infrastrukture i kvaliteta uslova za provođenje odgojno – obrazovnog procesa, nastavnih planova i programa, pedagoških standarda i  normativa i sl; uvođenje inovacija i provođenje posebnih programa u odgojno - obrazovnom procesu; nostrifikaciju i ekvivalenciju inozemnih školskih svjedodžbi i diploma; vođenje postupaka i izdavanje odgovarajućih akata iz djelokruga rada Sektora; pripremu, realizaciju i evaluaciju programa i projekata iz oblasti  predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u cilju razvoja obrazovnog sistema u Federaciji BiH; planiranje, analizu i nadzor sredstava tekućih transfera za finansiranje predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja; druge poslove koji se odnose na pitanja iz nadležnosti Sektora.

Pomoćnica ministra: Nadija Bandić

Kontakt telefon sektora: 036 355 712, 036 355 735; 036 355 705; 036 355 722; 036 355 737; 036 355 743

E-mail: nadija.bandic@fmon.gov.ba

Obavijesti

 • „Najveća lekcija na svijetu“ 2020/2021. godina

  16.2.2021.

  UNICEF BiH informisao je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke o inicijativi „Najveća lekcija na svijetu“, koju već niz godina zajednički provode UNICEF, UNESCO i projekat „Everyone“.

 • CPU i FMON organizirali konferenciju „Poboljšanje kvalitete obrazovanja - kako ga postići?“

  12.2.2021.

  Centar za politike i upravljanje (CPU) i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, organizirali su 10. februara 2021. godine konferenciju  „Poboljšanje kvalitete obrazovanja - kako ga postići?“, koja je okupila relevantne stručnjake iz vladinog i nevladinog sektora, predstavnike ministarstava obrazovanja,  prosvjetno-pedagoških zavoda, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, komisija i odbora za obrazovanje kantonalnih skupština, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva uključenih u reformu obrazovanja.

 • N. Bandić: Podrška razvoju čitalačke pismenosti i funkcionalnih znanja učenika

  11.2.2021.

  U povodu reformskih procesa u oblasti obrazovanja koji se odvijaju u Federaciji Bosne i Hercegovine, Nadija Bandić, pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke gostovala je u emisiji “Novi dan” TV N1.

 • Dan sigurnijeg interneta 2021. godine

  4.2.2021.

  Udruženje „Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS“ (MFS-EMMAUS) je obavijestilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke o pozivu upućenom školama da se uključe u obilježavanje  Dana sigurnijeg interneta 2021. godine.

 • Konkurs za najbolji literarni rad na temu „Moj maternji jezik“

  3.2.2021.

  Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu dostavio je obavještenje Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke o raspisivanju konkursa za najbolji literarni rad na temu „Moj maternji jezik“, na koji se mogu prijaviti svi učenici osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini.

Stranica 1 od 10