Ministarstvo

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

dr. Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon: +387 36 355-700
Fax: +387 36 355-742
Web: www.fmon.gov.ba
E-mail: info@fmon.gov.ba, kabinet@fmon.gov.ba

 

 

Djelokrug

Ministarstvo obavlja upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti: predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, pedagoških standarda i prostornih normativa, opreme i nastavnih sredstava predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja, nostrifikacije i ekvivalencije inozemnih školskih svjedodžbi i diploma, stručnog obrazovanja i usavršavanja nastavnog osoblja, udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, implementacije Bolonjskog procesa, naučno-istraživačkog rada na unapređenju odgojno-obrazovnog rada, đačkog i studentskog standarda, razvoja naučno-istraživačke djelatnosti, koordiniranja naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih aktivnosti, razvoja naučno-istraživačkih organizacija, podsticanja fundamentalnih primijenjenih istraživanja, razvoja investicijskih tehnologija i kadrova u naučno-istraživačkoj djelatnosti, praćenja inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija, koordiniranja u ostvarivanju prava mladih u oblasti obrazovanja i nauke i druge poslove utvrđene zakonom.

Unutrašnja organizacija Ministarstva:

 

Obavijesti

 • Raspisan javni poziv za podrške u oblasti obrazovanja i nauke u 2023. godini

  23.5.2023.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke raspisalo je Javni poziv za (su)finansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2023. godinu, koji je otvoren do 02.06.2023. godine.

   

 • Č E S T I T K A u povodu prestižnog priznanja mladoj bh. naučnici Emini Dervišević

  22.5.2023.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ministrica prof.dr. Jasna Duraković čestitaju briljantnoj mladoj bh. naučnici Emini Dervišević na još jednom prestižnom priznanju koje će donijeti u Bosnu i Hercegovinu – Evropsku nagradu u medicini 2023. (European Award in Medicine 2023.), kao i Univerzitetu u Sarajevu, odnosno Medicinskom fakultetu – Katedri za sudsku medicinu, gdje je ova doktorica medicinskih nauka zaposlena.

 • Ministrica Duraković otvoreno sa studentima i srednjoškolcima o problemima u obrazovanju

  19.5.2023.

  Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković boravila je u Tuzli, gdje je bila gošća u emisiji "Perspektiva" koja se temelji na konceptu otvorenog dijaloga o temama mnogo važnijim od dnevne politike, otvoreno razgovarajući sa studentima i srednjoškolcima o svim problemima s kojima se susreću u obrazovanju.

 • "Muzeji, održivost i dobrobit" – tema Međunarodnog dana muzeja 2023.

  18.5.2023.

  Na Međunarodni dan muzeja, 18. maja/svibnja, muzeji svijeta skreću pažnju široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Ovo je prilika da svim muzejskim radnicima u Federaciji BiH i cijeloj BiH čestitamo Međunarodni dan muzeja, čije je obilježavanje 1977. godine pokrenula Međunarodna muzejska zajednica, a od 1992. provodi se na određenu temu.

 • Ministrica Duraković održala sastanak sa predstavnicima sindikata

  16.5.2023.

  U prostorijama Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u Mostaru, u utorak, 16. 05. 2023. godine, održan je sastanak federalne ministrice obrazovanja i nauke prof.dr. Jasne Duraković i njenih saradnika sa predstavnicima sindikata, Selvedinom Šatorovićem, predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH i Edinom Sarajlićem, predsjednikom Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNK-a.

Stranica 1 od 159