Ministarstvo

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

dr. Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon: +387 36 355-700
Fax: +387 36 355-742
Web: www.fmon.gov.ba
E-mail: info@fmon.gov.ba, kabinet@fmon.gov.ba

 

 

Djelokrug

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom, a koji se odnose na koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti: predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, pedagoških standarda i prostornih normativa, opreme i nastavnih sredstava predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja; nostrifikacije i ekvivalencije inostranih školskih svjedodžbi i diploma; stručnog obrazovanja i usavršavanja nastavnog osoblja; udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje; implementacije Bolonjskog procesa; naučnoistraživačkog rada na unapređenju odgojno-obrazovnog rada; đačkog i studenskog standarda; razvoja naučno-istraživačke djelatnosti; kordiniranja naučnoistraživačkih i istraživačkorazvojnih aktivnosti; razvoja naučnoistraživačkih organizacija; podsticanja fundamentalnih primjenjenih istraživanja; razvoja investicionih tehnologija i kadrova u naučnoistraživačkoj djelatnosti; praćenja inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija; koordiniranja u ostvarivanju prava mladih u oblasti obrazovanja i nauke i druge poslove utvrđene zakonom.

Unutrašnja organizacija Ministarstva:

 

Obavijesti

 • Pridržavajte se mjera kriznih stabova!

  31.3.2020.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke zahvaljuje svim našim učenicima i studentima koji su, zasigurno, među najuzornijim građanima po pitanju pridržavanja mjera kriznih štabova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 • Jednokratna finansijska pomoća za studente iz FBiH na razmjeni u inostranstvu

  31.3.2020.

  Fondacija za mobilnost studenata i nastavnika Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke posljednjih dana bili su u kontaktu sa našim studentima koji se nalaze na jednom od programa razmjena studenata.

 • Upis prvačića u FBiH

  31.3.2020.

  S obzirom na ustavnu nadležnost u oblasti obrazovanja, kantonalna ministarstva obrazovanja svakako su upućeniji da se konkretnije izjasne po ovom pitanju.

 • Obavijest za studente iz FBiH na razmjeni u inostranstvu

  24.3.2020.

  Na osnovu čl. 3. Statuta Fondacije za mobilnost studenata i nastavnika Federacije Bosne i Hercegovine, Upravni odbor Fondacije za mobilnost studenata i nastavnika Federacije Bosne i Hercegovine obavještava sve studente koji su ovu situaciju s corona virusom dočekali u inostranstvu, u sklopu studentske razmjene, te se ne mogu vratiti u Bosnu i Hercegovinu, da se jave na mail info@mobilnost.ba.

 • OBAVJEŠTENJE

  18.3.2020.

  S obzirom na nastalu situaciju izazvanu pandemijom  koronavirusa, a imajući u vidu Zaključak Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u vezi sa postupanjem poslodavaca i radnika, u cilju sprječavanja bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19)

Stranica 1 od 97