Ministarstvo

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

dr. Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon: +387 36 355-700
Fax: +387 36 355-742
Web: www.fmon.gov.ba
E-mail: info@fmon.gov.ba, kabinet@fmon.gov.ba

 

 

Djelokrug

Ministarstvo obavlja upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti: predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, pedagoških standarda i prostornih normativa, opreme i nastavnih sredstava predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja, nostrifikacije i ekvivalencije inozemnih školskih svjedodžbi i diploma, stručnog obrazovanja i usavršavanja nastavnog osoblja, udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, implementacije Bolonjskog procesa, naučno-istraživačkog rada na unapređenju odgojno-obrazovnog rada, đačkog i studentskog standarda, razvoja naučno-istraživačke djelatnosti, koordiniranja naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih aktivnosti, razvoja naučno-istraživačkih organizacija, podsticanja fundamentalnih primijenjenih istraživanja, razvoja investicijskih tehnologija i kadrova u naučno-istraživačkoj djelatnosti, praćenja inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija, koordiniranja u ostvarivanju prava mladih u oblasti obrazovanja i nauke i druge poslove utvrđene zakonom.

Unutrašnja organizacija Ministarstva:

 

Obavijesti

 • Bh. lingvistički atlas predstavljen i u Mostaru

  20.5.2022.

  Fonetski tom Bosanskohercegovačkog lingvističkog atlasa, u kojem je obrađena građa o 230 mjesnih govora u BiH, predstavljen je u četvrtak, 19.05.2022. godine, u Mostaru, u mostarskom Centru za kulturu. Autori ovog kapitalnog djela su Senahid Halilović, Mehmed Kardaš, Amela Ljevo-Ovčina i Emira Mešanović-Meša, dok su izdavači ove reprezentativne i temeljne lingvističke publikacije Slavističi komitet iz Sarajeva, Institut za jezik (UNSA) i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti.

 • Prezentiran međunarodni program „Minerali u školama 4.0“ i definisani pravci saradnje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci u okviru Programa

  11.5.2022.

  Dana 10.05.2022. godine  u Mostaru je  održan sastanak predstavnika Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti Nadije Bandić i Jasmina Brankovića, pomoćnika ministra, te  Mirne Nikšić i Amine Guzin iz Sektora za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje sa predstavnicama  Prirodno - matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr. Suzanom Gotovac-Atlagić i Draganom Stević, koje su prezentirale program „Minerali u školama 4.0“

 • Raspisan konkurs za dodjelu federalnih nagrada za nauku

  6.5.2022.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti raspisalo je, u ime Vlade Federacije BiH, Konkurs za dodjelu federalnih nagrada za nauku za 2022. godinu, koji je otvoren do 26.05.2022. godine.

 • Bajramska čestitka

  29.4.2022.

  Najsrdačnije Vam čestitamo Ramazanski bajram, sa željom da ovaj veliki praznik provedete u radosti, miru i porodičnom zajedništvu.

 • Sretan Međunarodni praznik rada!

  29.4.2022.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti svim građanka i građanima u Federaciji BiH i cijeloj Bosni i Hercegovini čestita 1. maj / svibanj - Međunarodni praznik rada, koji se obilježava u spomen na velike radničke prosvjede održane 1886. godine.  

Stranica 1 od 132