Ministarstvo

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

dr. Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon: +387 36 355-700
Fax: +387 36 355-742
Web: www.fmon.gov.ba
E-mail: info@fmon.gov.ba, kabinet@fmon.gov.ba

 

 

Djelokrug

Ministarstvo obavlja upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti: predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, pedagoških standarda i prostornih normativa, opreme i nastavnih sredstava predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja, nostrifikacije i ekvivalencije inozemnih školskih svjedodžbi i diploma, stručnog obrazovanja i usavršavanja nastavnog osoblja, udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, implementacije Bolonjskog procesa, naučno-istraživačkog rada na unapređenju odgojno-obrazovnog rada, đačkog i studentskog standarda, razvoja naučno-istraživačke djelatnosti, koordiniranja naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih aktivnosti, razvoja naučno-istraživačkih organizacija, podsticanja fundamentalnih primijenjenih istraživanja, razvoja investicijskih tehnologija i kadrova u naučno-istraživačkoj djelatnosti, praćenja inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija, koordiniranja u ostvarivanju prava mladih u oblasti obrazovanja i nauke i druge poslove utvrđene zakonom.

Unutrašnja organizacija Ministarstva:

 

Obavijesti

 • Počela Konferencija o unapređenju ranog rasta i razvoja djece u FBiH

  3.12.2021.

  Konferencija o unapređenju ranog rasta i razvoja djece u Federaciji BiH - Postignuća, izazovi i perspektive, otvorena je u četvrtak, 02.12.2021. godine, u Sarajevu. Dvodnevni naučni skup organizira UNICEF-a za BiH, uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije, a u saradnji s federalnim ministarstvima obrazovanja i nauke, zdravstva te rada i socijane politike. 

 • Nagrade za nauku bit će uručene na svečanoj sjednici Savjeta za nauku

  1.12.2021.

  Svečana sjednica Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti na kojoj će cjelokupnoj javnosti biti predstavljena četiri laureata federalnih nagrada za nauku u 2021. godini, koje se dodjeljuju kao najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u Federaciji Bosne i Hercegovine, bit će održana u utorak, 07.12.2021. godine, u Sarajevu, u sjedištu Vlade FBiH.

 • Naučno/znanstveno-stručna konferencija

  1.12.2021.

  Naučno/znanstveno-stručna konferencija

  „Umjetna inteligencija u Bosni i Hercegovini“

 • Sretan Dan državnosti BiH!

  24.11.2021.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti, svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine čestita 25. novembar / studeni Dan državnosti BiH.

 • Obilježen Dan akademske knjige

  24.11.2021.

  U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je u srijedu, 24.11.2021. godine, obilježen Dan akademske knjige. Ovaj događaj dio je cjelokupnog obilježavanja Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH (12. decembar/prosinac), u sklopu kojeg su već u prošlom mjesecu realizirani različiti naučno-popularni sadržaji, s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

Stranica 1 od 124