Ministarstvo

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

dr. Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon: +387 36 355-700
Fax: +387 36 355-742
Web: www.fmon.gov.ba
E-mail: info@fmon.gov.ba, kabinet@fmon.gov.ba

 

Ministrica: Elvira Dilberović

 

Djelokrug

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke vrši upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom, a koji se odnose na koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti: predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, pedagoških standarda i prostornih normativa, opreme i nastavnih sredstava predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja; nostrifikacije i ekvivalencije inostranih školskih svjedodžbi i diploma; stručnog obrazovanja i usavršavanja nastavnog osoblja; udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje; implementacije Bolonjskog procesa; naučnoistraživačkog rada na unapređenju odgojno-obrazovnog rada; đačkog i studenskog standarda; razvoja naučno-istraživačke djelatnosti; kordiniranja naučnoistraživačkih i istraživačkorazvojnih aktivnosti; razvoja naučnoistraživačkih organizacija; podsticanja fundamentalnih primjenjenih istraživanja; razvoja investicionih tehnologija i kadrova u naučnoistraživačkoj djelatnosti; praćenja inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija; koordiniranja u ostvarivanju prava mladih u oblasti obrazovanja i nauke i druge poslove utvrđene zakonom.

Unutrašnja organizacija Ministarstva:

 

Obavijesti

 • Započela višednevna posjeta delegacije turskog Ministarstva obrazovanja

  25.4.2017.

  Posjetom Mostaru, u ponedjeljak, 24.04.2017. godine, započela je višednevna uzvratna posjeta delegacije Ministarstva obrazovanja Republike Turske našoj zemlji, a u sklopu pilot-projekta razmjena iskustava i znanja u polju specijalnog obrazovanja.

 • Dodijeljene nagrade Fondacije „Kemal Bakaršić“

  25.4.2017.

  Nagrada Fondacije "Kemal Bakaršić" dodijeljena je u ponedjeljak, 24.04.2017. godine, na 29. međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu, laureatima Narcisu Saračeviću, magistru književnohistorijskih nauka i voditelju Službe za informacijsku djelatnost u Biblioteci Sarajevo i Emini Adilović, studentici treće godine Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 • Ministrica Dilberović u Mostaru otvorila naučni skup posvećen Dž.Bijediću

  21.4.2017.

  Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović otvorila je u petak, 21.04.2017. godine, u Mostaru, Međunarodni naučni skup posvećen Džemalu Bijediću. Ovaj skup, koji su u povodu sto godina od njegovog rođenja i četrdeset godina od smrti organizirali Fakultet humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Muzej Hercegovine, okupio je eminentna imena historijske nauke iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

 • Sretan Uskrs i Vaskrs!

  14.4.2017.

  U povodu blagdana Uskrsa i Vaskrsa, koji se ove godine obilježavaju istog dana, svim vjernicima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti čestitku je uputila federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof. dr. Elvira Dilberović.

 • Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti dodijelilo 1,32 miliona KM za oblast nauke

  13.4.2017.

  U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke / znanosti, u četvrtak, 13.04.2017. godine, u sjedištu Vlade Federacije BiH, u Sarajevu, upriličeno je potpisivanje ugovora o finansiranju / sufinansiranju programa i projekata u oblasti nauke u 2017. godini od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine s rektorima, odnosno ovlaštenim predstavnicima osam javnih visokoškolskih i naučnih ustanova u Federaciji BiH.

Stranica 1 od 61