Ministarstvo

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

dr. Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon: +387 36 355-700
Fax: +387 36 355-742
Web: www.fmon.gov.ba
E-mail: info@fmon.gov.ba, kabinet@fmon.gov.ba

 

 

Djelokrug

Ministarstvo obavlja upravne, stručne i druge poslove utvrđene zakonom koji se odnose na koordiniranje planiranja i aktivnosti u oblasti: predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, pedagoških standarda i prostornih normativa, opreme i nastavnih sredstava predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja, nostrifikacije i ekvivalencije inozemnih školskih svjedodžbi i diploma, stručnog obrazovanja i usavršavanja nastavnog osoblja, udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, implementacije Bolonjskog procesa, naučno-istraživačkog rada na unapređenju odgojno-obrazovnog rada, đačkog i studentskog standarda, razvoja naučno-istraživačke djelatnosti, koordiniranja naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih aktivnosti, razvoja naučno-istraživačkih organizacija, podsticanja fundamentalnih primijenjenih istraživanja, razvoja investicijskih tehnologija i kadrova u naučno-istraživačkoj djelatnosti, praćenja inovacija, razvoja i unapređenja tehnologija, koordiniranja u ostvarivanju prava mladih u oblasti obrazovanja i nauke i druge poslove utvrđene zakonom.

Unutrašnja organizacija Ministarstva:

 

Obavijesti

 • Podrška Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u borbi protiv zlostavljanja djece i mladih

  30.11.2020.

  Udruženje “Academica” iz Mostara, uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, realizira projekat “Ujedinjeni u borbi protiv nasilja nad djecom i mladima”.

 • Sretan Dan državnosti BiH!

  24.11.2020.

  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine čestita 25. novembar / studeni Dan državnosti BiH

 • Međunarodni dan djeteta

  20.11.2020.

  Međunarodni dan djeteta - 20. novembar/studeni - ustanovljen je 1954. godine kao univerzalni dan djeteta kojim se promoviše zajedništvo među djecom širom svijeta, unapređuje dječija dobrobiti i promoviraju prava djeteta.

 • „Laboratorija za djevojke“ – inovativni koncept podrške djevojkama

  20.11.2020.

  Dana 19.11.2020. godine održan je sastanak predstavnika The United Nations Population Fund in Bosnia and Herzegovina (UNFPA BIH) sa Nadijom Bandić, pomoćnicom federalnog ministra obrazovanja i nauke na kojem je prezentiran inovativni koncept podrške djevojkama – Laboratorija za djevojke.

 • UNICEF BiH prezentirao aktivnosti iz Programa za Bosnu i Hercegovinu za period 2021-2025

  18.11.2020.

  Predstavnici UNICEF-a Bosne i Hercegovine održali su sastanak sa predstavnicama Sektora za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Nadijom Bandić, pomoćnicom ministra i Đenanom Gološ, stručnom savjetnicom za predškolsko i osnovno obrazovanje, na kojem su prezentirali aktivnosti iz Programa za Bosnu i Hercegovinu za period 2021-2025, sa fokusom na ostvarivanje prava djece na socijalnu zaštitu, odgoj, obrazovanje i zdravlje.

Stranica 1 od 106