Ministrica

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković

Biografija

Jasna Duraković, rođena 1978. godine u Sarajevu, doktor žurnalističkih nauka i vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Odsjek komunikologije / žurnalistike. Na ovom Fakultetu je 2010. godine doktorirala, odnosno magistrirala 2005. godine. Zvanje diplomiranog komunikologa stekla je 2000. godine na University of Washington – School od Communications (Univerzitet u Washington-u, SAD, Fakultet komunikoloških nauka), a tokom svog višegodišnjeg boravka u Sjedinjenim Državama ostvarila je veliko profesionalno iskustvo radeći kao stručna saradnica za odnose s javnošću u renomiranim kompanijama, agencijama i organizacijama, a iskazala se i kao demonstratorica i instruktorica za engleski jezik. 

Objavila je dvije autorske i jednu koautorsku knjigu te desetine naučnih izvornih članaka i stručnih tekstova u referentnim domaćim i regionalnim zbornicima i naučnim časopisima u oblastima poslovne i političke komunikacije, odnosa s javnošću i kreacije pozitivnog imidža, PR i brendiranja te krizne komunikacije, što je tema njezine treće autorske knjige koja je trenutno u pripremi za štampu. 

Članica je SDP BiH, gdje je ostvarila sljedeći angažman: članica Predsjedništva SDP BiH, predsjednica Odbora za nauku, obrazovanje i mlade SDP BiH, članica Predsjedništva Kantonalne organizacije SDP BiH Sarajevo i Članica Općinskog odbora SDP BiH Novo Sarajevo. 

Na Općim izborima 2014. godine izabrana je na četverogodišnji zastupnički mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, gdje je obnašala i funkciju predsjednice parlamentarne Komisije za ravnopravnost spolova. Od novembra 2018. do novembra 2022. godine bila je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, a od decembra 2022. do decembra 2026. godine ponovo je izabrana za zastupnicu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Tokom svog parlamentarnog djelovanja zalagala se za reformu visokog obrazovanja i depolitizaciju obrazovanja te bila angažirana na izradi kvalitetnih obrazovnih i udžbeničkih politika. Godine 2022. izabrana za članicu Radne grupe Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo za izradu novog Zakona o visokom obrazovanju, koji je usvojen i na snazi u Kantonu Sarajevo od septembra 2022. godine. Društveno i politički angažirana je na ravnopravnosti spolova te se zalaže za rodno odgovorne politike, implementaciju rodno osjetljivog jezika, borbu protiv diskriminacije i nasilja nad ženama i djevojčicama kroz mnogobrojne projekte, radionice, parlamentarne grupe itd. Svoj aktivizam iskazala je i kroz dugogodišnji volonterski i humanitarni rad u različitim udruženjima te saradnji sa nevladinim organizacijama.  

Nacionalnost: Bošnjakinja

     

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke
dr. Ante Starčevića bb, Mostar
Telefon: +387 36 355-700
Fax: +387 36 355-742
Web: www.fmon.gov.ba
E-mail: info@fmon.gov.bakabinet@fmon.gov.ba

 

 

Obavijesti

  • Ministrica Duraković predstavila dopunjeno izdanje svoje knjige o poslovnoj komunikaciji na Sarajevskom sajmu knjiga

    19. 4. 2024.

    Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković predstavila je u četvrtak, 18.04.2024. godine, dopunjeno izdanje svoje knjige "Poslovno komuniciranje u novomedijskom okruženju - digitalni aspekti komunikacije" na Sarajevskom sajmu knjiga.

  • Ministrica Duraković razgovarala sa predstavnicima EBRD-a

    18. 4. 2024.

    Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković, sa saradnicima, sastala se u četvrtak, 18.04.2024. godine, sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a na sastanku je razgovarano o mogućnostima finansiranja projekata koji će biti podržani od strane Evropske unije.

  • FMON: Osigurati sigurnost u vezi s korištenjem GMO

    17. 4. 2024.

    U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u srijedu, 17.04.2024. godine, u Mostaru je održan sastanak u vezi sa izradom podzakonskog akta koji će urediti uslove koje pravna lica trebaju ispuniti kako bi bili ovlašteni za izradu elaborata procjene rizika za upotrebu GMO.

  • FMON pokrovitelj sarajevskog Sajma knjiga, na kojem predstavlja i svoju izdavačku djelatnost

    17. 4. 2024.

    U srijedu, 17.04.2024. godine, u Sarajevu je svečano otvoren 35. Međunarodni sajam knjiga i učila, a Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke sa zadovoljstvom sudjeluje u ovom važnom događaju, i kao pokrovitelj i kao izlagač. Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković naglasila je ovim povodom ključnu ulogu Sajma knjiga u promociji znanja i kulture čitanja, izražavajući svoje zadovoljstvo što Ministarstvo, kao pokrovitelj, ponovno podržava njegovo održavanje.

  • Promocija knjige "Bosanski lonac" autora Benjamina Hedžića

    17. 4. 2024.

    U prepunoj sali Dječije kuće Novo Sarajevo, u utorak navečer, 16.04.2024. godine, održana je promocija dječije knjige "Bosanski lonac" autora Benjamina Hedžića. Autor, koji je inače i savjetnik federalne ministrice obrazovanja i nauke za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, istaknuo je da knjiga ima cilj edukovati djecu da traže sličnosti sa drugima umjesto da ističu razlike, te je opisao "Bosanski lonac" kao poučnu priču koja promoviše kulturu različitosti kao najvrjednije zajedničko blago.

Stranica 1 od 36