FMON podržao ovogodišnji Socijalni dan

Datum obavijesti: 23.10.2023

Prepoznajući važnost projekta za srednjoškolce u BiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti podržalo je ovogodišnji Socijalni dan, koji implementira Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini kao vid praktičnog iskustva za veliki broj srednjoškolaca iz preko 40 lokalnih zajednica u BiH.

U ponedjeljak, 23.10.2023. godine, u pratnji Arduane Macić, koordinatorice Socijalnog dana 2023 za Lokalni tim Mostar Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, u sektorima i službama ovog Ministarstva boravili su mostarski srednjoškolci – Ema Haznadarević, Hamza Mezit i Esmir Šuta, iz Gimnazije Mostar. Oni su imali mogućnost da na jedan dan vide kako izgleda obavljati različite funkcije na različitim poslovima, odnosno da steknu određeni vid radnog iskustva, makar i na jedan dan.

Dobrodošlicu srednjoškolcima poželio je savjetnik ministrice Seid Masnica, poželjevši im uspješan radni dan, koji im pruža priliku za jedno novo, drugačije i pozitivno iskustvo.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti pokazalo je da prepoznaje važnost ovog značajnog projekta posvećenog srednjoškolcima, kroz koji imaju priliku dobiti određeno radno iskustvo i osjetiti kako izgleda radna atmosfera. Također, ovakvim i sličnim projektima dodatno se jačaju kapaciteti mladih kako bi bili u mogućnosti preuzeti odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice ali i poboljšanje statusa mladih u cjelini“, istaknuo je savjetnik Masnica, pozvaši srednjoškolce na inicijativu s ciljem razvijanje dalje saradnje i partnerstva s Ministarstvom u različitim projektim aktivnostima. 

Inače, Socijalni dan je dan kada srednjoškolci dobiju priliku da odlaskom na radno mjesto steknu osjećaj za radnu atmosferu i upoznaju se s osnovnim radnim procesima. Pruža im se prilika da teorijsko znanje primjene u praksi, ali i mogućnost da se bolje upoznaju sa zanimanjem kojim će se potencijalno baviti u budućnosti. Pored koristi koje donosi srednjoškolcima, ovaj projekt benificira i široj zajednici. Za svako radno mjesto na kojem srednjoškolac volontira, poslodavac je dužan uplatiti dnevnicu za tog sudionika u Fond Socijalnog dana. Nakon realiziranih planiranih aktivnosti projekta, sva prikupljena sredstva preusmjeravaju se u Fond Socijalnog dana, iz kojeg bivaju podržani srednjoškolski projekti širom države.

U prethodno organiziranom Socijalnom danu 2022 prikupljeno je 35 750 KM, od čega su podržani srednjoškolski projekti i inicijative u 2023. godini, putem Javnog poziva za apliciranje na Fond Socijalnog dana. Ovaj projekat svakako može poslužiti i kao pozitivan primjer kako organi vlasti, institucije i ustanove, nevladine organizacije i firme u cijeloj Bosni i Hercegovini mogu sarađivati na promoviranju vrijednosti rada i solidarnosti.

Galerija