Ministrica Dilberović u Neumu otvorila Savjetovanje prosvjetnih inspektora

Datum obavijesti: 08/10/2015

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Projekta Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) "Podrška obrazovanju odraslih", u Neumu je danas, 07.10.2015. godine, počelo Savjetovanje prosvjetnih inspektora.

Ovaj dvodnevni skup svečano je otvorila federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović naglasivši namjeru organizatora da savjetovanje posluži kao forum za prosvjetne inspektore na kojem će se, uz nezaobilaznu temu mogućnosti unapređenja saradnje u domenu prosvjetne inspekcije, razmotriti i druge aktuelne teme.

„Ne sumnjam da ćemo, uz praktične primjere iz svakodnevne prakse, uspjeti da realno sagledamo mnoge izazove koji nam predstoje s ciljem unapređenja našeg obrazovanja. U svemu tome, prosvjetna inspekcija i unapređenje efikasnosti i efektivnosti prosvjetne inspekcije, uz prateću standardizaciju i zakonsku regulativu, zasigurno zauzima veoma važno mjesto“, istaknula je ministrica Dilberović te dodala kako će i u vremenu koje je pred nama Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nastojati da bude partner u realizaciji svih zajedničkih aktivnosti na osiguranju kvalitetetnog i kompetitivnog obrazovnog sistema u našoj zemlji.

Inače, posebna pažnja tokom ovog savjetovanja prosvjetnih inspektora bit će posvećena razmatranju pitanja borbe protiv korupcije u obrazovanju i zakonskog uređenja obrazovanja odraslih. Također, fokus će se staviti i na pitanje zakonske regulative te na iskustva i djelovanje prosvjetne inspekcije na polju kontrole i eliminacije falsifikovanja diploma.