Ministrica Duraković poručila nastavnicima: Vaša predanost zaslužuje ne samo priznanje, već i konkretnu podršku

Datum obavijesti: 06.10.2023

U povodu Svjetskog dana nastavnika – 5.oktobra/listopada, u Sarajevu je, u zgradi Vlade FBiH, održana Svečana akademija pod motom "Nastavnici/ce za budućnost“.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković i predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH Selvedin Šatorović su čestitali nastavnicima i nenastavnom osoblju Svjetski dan nastavnika, a prisutnima se obratio i zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović.

Prenosimo obraćanje ministrice Duraković povodom svečanog obilježavanja Svjetskog dana nastavnika:

Drage kolegice, drage kolege, čast mi je stajati pred vama na ovoj svečanoj konferenciji, posvećenoj onima čiji poziv nije samo zanimanje, već istinska ljubav. Nastavnice i nastavnici, vi ste ti koji oblikujete srca, umove i budućnost naših naraštaja, a moto ove konferencije, "Nastavnice i nastavnici za budućnost", odražava ne samo temu današnjeg okupljanja, već i svetu odgovornost koju nosimo.

Ova svečanost nije samo još jedan u nizu - on je poziv od najdubljeg značaja. Poziv svima nama da zajedno trebamo raditi na boljem obrazovanju u FBiH. Svaka nesloga i nekompromis u sindikatu, među kolegama ili nivoima vlasti, samo su slabe karike u našem lancu, a lanac je uvijek tek onoliko jak, koliko i njegova najslabija karika.

Na vrijednim rukama nastavnica i nastavnika leži ključ za otključavanje vrata bolje budućnosti. Vaša plemenita misija nije samo obrazovati, već i oblikovati karaktere, ukazati na svjetlost znanja i inspirirati buduće generacije.

Drage kolegice i kolege, mi smo ti koji svojim trudom, strpljenjem i nepresušnom ljubavlju gradimo mostove prema znanju i budućnosti. Proizvod našeg rada seže duboko u tkivo društva, stvarajući temelje na kojima će počivati naša budućnost.

Naravno, svjesni smo izazova s kojima se suočavate i ne uvijek pravednog položaja nastavne profesije u društvu. No, želim izraziti čvrsto obećanje da ću svoj mandat iskoristiti da osnažim položaj nastavnika koliko god je to moguće. Vaša predanost zaslužuje ne samo priznanje, već i konkretnu podršku. Radit ćemo zajedno na stvaranju okruženja u kojem će svaka nastavnica i svaki nastavnik dobiti priznanje, resurse i podršku koji im pripadaju.

Budućnost ove naše Bosne i Hercegovine, našeg društva, leži upravo u vašim rukama. Neka ova svečanost bude početak jednog uzvišenog putovanja prema svjetlijoj budućnosti, putovanja na kojem vi vašim znanjem svijetlite put novim generacijama.

Hvala vam na vašem neumornom radu i predanosti. Neka svaki trenutak proveden s učenicima bude kap koja oblikuje ocean promjena. Sretan vam i sretan nam Dan nastavnika“.

 (Foto: Fena/Harun Muminović)

 

Galerija