Saopćenje za javnost

Datum obavijesti: 04.10.2023

U vezi sa danas objavljenim saopćenjem Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) koje izražava neraspoloženje zbog, kako navode, zaobiđenih srednjoškolskih nastavnika u organizaciji svečane akademije povodom Svjetskog dana nastavnika, koja je zakazana za sutra (05.10.2023. godine), želimo naglasiti sljedeće: 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ističe da ova svečanost nije namijenjena isključivo jednom segmentu nastavnika, već predstavlja prigodu za zajedničko obilježavanje i priznavanje doprinosa svih nastavnika u obrazovnom sistemu. 

Ministarstvo je ponudilo saradnju i pristalo biti suorganizator događaja, u nadi da će se sindikati koji zastupaju interese svih prosvjetnih radnika iskomunicirati, kako bismo sutra svi dostojanstveno obilježili dan nastavnika. 

Resorna ministrica prof. dr. Jasna Duraković otvorena je za saradnju sa svim sindikatima, te ih ovim putem pozva na dijalog kako bismo svi zajedno obilježili ovaj značajan dan.

Ministrica Duraković i uposleni u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke cijene sve nastavnike i nastavnice, bez obzira na nivo obrazovanja na kojem rade, te promiče zajednički pristup u obilježavanju važnih događaja u obrazovnom sektoru. 

Sve eventualne promjene u organizaciji svečane akademije dogovarane su transparentno i u duhu saradnje. Nastojimo zajedno s nastavnicima stvarati pozitivno ozračje u obrazovanju i unapređivati uvjete rada, te se nadamo nastavku saradnje sa svim relevantnim sudionicima u obrazovanju. 

Na sutrašnju svečanost u Sarajevu, Zgradi Vlade FBiH, u 10 sati, svi su srdačno pozvani.