11. Međunarodni naučni skup „Dani porodičnog prava“

Datum obavijesti: 25.09.2023

Pravni fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, uz podršku Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ), organizovao je 11. međunarodni naučni skup "Dani porodičnog prava" koji je održan 21. i 22.9.2023. godine, u Hotelu “Mostar”, a kojem je, u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, prisustvovao i pomoćnik ministrice za nauku i tehnologije mr.sc. Jasmin Branković. 

Cilj ovogodišnjeg naučnog Skupa bio je okupiti akademsku zajednicu, pravne praktičare i druge stručnjake u okviru sveobuhvatne, argumentovane i konstruktivne rasprave o najaktuelnijim pitanjima porodičnog prava na nacionalnom, evropskom i međunarodnom planu. 

Na početku skupa prisutnima su se obratili dekanica Pravnog fakulteta prof. dr. Amra Jašarbegović, prorektorica za finansije Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru prof. dr. Armina Hubana, ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta HNK prof. dr. Rašid Hadžović, pomoćnik ministrice za nauku i tehnologije u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke mr. sc. Jasmin Branković i dr. Stefan Pürner, voditelj područja Jugoistočna Evropa I (Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija) u fondaciji IRZ.

Potom je uslijedio i radni dio Skupa u kojem su učešće uzeli naučni radnici, nastavnici i saradnici sa univerziteta/sveučilišta iz Zagreba, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Zenice, Tuzle, Banja Luke i Mostara, kao i pravni stručnjaci, sudije općinskih i kantonalnih sudova, notari, advokati, te predstavnici Centra za socijalni rad.

 

Galerija