ČESTITKA federalne ministrice obrazovanja i nauke dr.sc. Elvire Dilberović u povodu Svjetskog dana nastavnika 2015.

Datum obavijesti: 02/10/2015

„Drage nastavnice i nastavnici, profesorice i profesori, svi zaposleni u odgojno-obrazovnom procesu, u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i svoje osobno, čestitam vam Svjetski dan nastavnika (5.oktobar/listopad.), koji se i ove godine slavi u preko 100 zemalja svijeta, pa tako i u našoj Bosni i Hercegovini, pod motom: „Jačanje kapaciteta nastavnika kao uvjet izgradnje održivog društva“.

Ovaj dan je prilika da se pokaže kako se rad nastavnika i profesora cijeni kao izuzetno važan za ukupan razvoj društva. Također, namjera je da se izrazi podrška nastavnicima i profesorima u obavljanju odgovorne zadaće te naglasi važnost njihove profesije, ali i obrazovanja čiji su nositelji.

Obrazovati za izvrsnost nije proces prosljeđivanja informacija ili davanja instrukcija. Naprotiv, cilj obrazovanja je u poticanju mladih da prepoznaju i iskoriste vlastite vrijednosti i potencijale kako bi izgradili karakter s kojim će živjeti iskreno i slobodno, samostalno i odgovorno, spremni za sve životne izazove.

Stoga, želim vam čestitati i zahvaliti na trudu i strpljenju, ljubavi i razumijevanju, kao i svom znanju koje prenosite našim mlađim naraštajima, vodeći ih kroz djetinjstvo i mladost do sigurne i perspektivne budućnosti.
Profesionalne uloge nastavnika i profesora su mnogobrojne, kao i izazovi s kojima se svakodnevno suočavate. Hvala vam na svim postignutim rezultatima, na vašem doprinosu odgoju i obrazovanju dosadašnjih, ali i budućih generacija mladih ljudi, kao i na svim aktivnostima na unapređenju nastavnog procesa i odgojno-obrazovnog procesa u cjelini.

Želim vam sretan Svjetski dan nastavnika, mnogo sreće i uspjeha u vašem plemenitom i odgovornom poslu, u vjeri da ćemo i dalje uspješno sarađivati i zajednički raditi na reformi i razvijanju našeg obrazovanja kako bismo djeci i mladima omogućili sretno djetinjstvo, kvalitetno školovanje i sigurne temelje za budućnost“.