Svečani prijem povodom Svjetskog dana nastavnika 2015. 05.10.2015. godine, 11;00 sati, Sarajevo

Datum obavijesti: 02/10/2015

Obavještavamo vas da će u ponedjeljak, 05.10.2015. godine, u sjedištu Vlade Federacije BiH – Press sala (Ul. Alipašina br. 41), s početkom u 11:00 sati, biti održan svečani prijem povodom Svjetskog dana nastavnika 2015, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović ovom će prilikom uručiti priznanja najistaknutijim prosvjetnim radnicima (odgajateljima, nastavnicima i profesorima) u Federaciji Bosne i Hercegovine za školsku 2014/2015. godinu, koji su svojim prosvjetno-pedagoškim radom postigli zapažene rezultate. Njih su nominirala kantonalna ministarstva obrazovanja, po jednog iz svakog kantona, bilo iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg ili visokog obrazovanja, a svima će, uz dodijeljena priznanja, kroz programe i projekte ovog Ministarstva, biti omogućena i podrška za  profesionalnu edukaciju i stručna usavršavanja.

Inače, Svjetski dan nastavnika proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu nastavnika, a slavi ga preko 100 zemalja svijeta 5. oktobra / listopada svake godine. Prema UNESCO-u, taj je dan prilika da se pokaže da je rad nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Taj dan također je dobra prilika da se interes javnost usmjeri na ulogu nastavnika širom svijeta i na njihovu važnost u društvu.

Pozivamo vas da medijski pratite ovaj događaj.

NAPOMENA ZA MEDIJE: Izjave za medije planirane su za 10:45 sati.