Ministrica Duraković u Novom Travniku: Dva miliona maraka za završetak izgradnje Srednjoškolskog centra

Datum obavijesti: 12.07.2023

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković potpisala je u srijedu, 12.07.2023. godine, u Novom Travniku, Ugovor o sufinasiranju projekta završetka izgradnje zgrade Srednjoškolskog centra sa načelnikom ove općine Stjepanom Dujom. 

Sredstva u iznosu od dva miliona maraka osigurana su iz Budžeta FBiH za 2023. godinu, a u novu školsku zgradu trebale bi useliti čak tri škole, odnosno Srednja škola „Novi Travnik“ Novi Travnik te Osnovna i Srednja glazbena škola Jakova Gotovca Novi Travnik.

Ovo je svakako jedna lijepa i pozitivna priča sa namjerom da učenici iz Novog Travnika dobiju moderni školski objekt za kvalitetno obrazovanje. Ponosna sam na sve programe i aktivnosti koje Federalno ministarstvo realizira u saradnji sa kantonalnim ministarstvima i svim drugim akterima u sistemu obrazovanja, pokazujući da zajedno možemo graditi bolju budućnost za našu djecu i mlade“, istaknula je ovom prilikom ministrica Duraković, napomenuvši da će u njenom mandatu Ministarstvo nastojati podržavati slične projekte važne za unapređenje obrazovnog procesa.

S pravom možemo reći da je ovo značajno ulaganje u sektor obrazovanja na području Općine Novi Travnik i Srednjobosanskog kantona i vjerujemo da će nova savremena školska zgrada unaprijediti kvalitet odvijanja nastave kako za učenike, tako i za nastavnike“, ustvrdila je ministrica Duraković.

Načelnik Stjepan Dujo zahvalio je ministrici Duraković i Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke na operativnosti u realiziranju podrške za projekt završetka izgradnje novotravničkog Srednjoškolskog centra s kojim će ova općina dobiti prostora za nekoliko ustanova.

Sa potpisivanjem ovog ugovora bliže smo našim ciljevima da Novi Travnik bude mjesto koje će imati šta ponuditi i mjesto za sve“, kazao je Dujo. 

Svečanosti je prisustvovao i Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, koji je ocijenio da će se potpisivanjem ovog ugovora stvoriti pretpostavke za kvalitetniji proces obrazovanja u Novom Travniku.

Također, potpisivanju ugovora prisustvovali su i: direktorica Srednje škole Novi Travnik Dražana Hegediš, direktorica Srednje glazbene škole Ivanka Vrhovac i direktor Osnovne glazbene škole Josip Dujmušić.

Galerija