Vlada FBiH: Data zaduženja za izradu okvirnog plana prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH

Datum obavijesti: 21.06.2023

Vlada Federacije BiH je na svojoj 6. sjednici (21.06.2023. godine) prihvatila Informaciju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o sastanku koji je održan sa resornim kantonalnim ministrima i predstavnicima kantonalnih ministarstava obrazovanja o sigurnosnoj situaciji u školama u Federaciji BiH, sa predloženim preporukama i zaključcima. Ovaj sastanak održan je na poziv federalne ministrice obrazovanja i nauke u petak, 16. juna ove godine.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da formira i vodi Interresorni stručni tim za izradu Okvirnog plana prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH. Zadatak Interresornog radnog tima je da u roku od 90 dana izradi ovaj okvirni plan.

Federalni ministri pravde, zatim unutrašnjih poslova, kao i zdravstva, te rada i socijalne politike zaduženi su da u roku od pet dana Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke dostave imena predstavnika koji će učestvovati u radu ovog stručnog tima. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke zaduženo je da uputi poziv kantonalnim vladama da delegiraju predstavnike koji će učestvovati u radu Interresornog stručnog tima.

Prema usvojenom zaključku Vlade, nakon izrade i usvajanja Okvirnog plana prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH, osigurat će se neophodna sredstva za njegovu implementaciju u skladu sa Zakonom o izvršenju Budžeta Federacije BiH.