Predstavnici Internacionalne romske unije posjetili Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke: Sa ministricom Duraković razgovarali o aktivnijoj saradnju u donošenju odluka koje se tiču Roma

Datum obavijesti: 15.06.2023

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković podsjetila je da Ministarstvo kroz različite programe i projekte podstiče obrazovanje Roma s ciljem da se što više romske djece i mladih uključi u obrazovni sistem i da se svima osiguraju jednake mogućnosti za školovanje.

Također, tema sastanka je bila, između ostalog, planirano istraživanje u oblasti obrazovanja kada je riječ o statusu, jeziku i iskustvima u obrazovanju djece romske populacije. Tim istraživanjem, koji želi realizirati IRU, sagledala bi se stvarna potreba djece romske populacije u BiH.  

Između ostalog, finansijske podrške se svake godine dodjeljuje svim redovnim studentima romske nacionalnosti koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine“, istaknula je ministrica Duraković te dodala da će Ministarstva nastojati ostvariti što upsješniju saradnju sa romskim udruženjima sa primarnom obavezom i zadaćom da se što više Roma potakne na obrazovanje. 

„Trebamo više govoriti i o zakonskim rješenjima, u okviru kojih će se konkretni problemi manjina u BiH rješavati kroz institucije. Spremni smo biti podrška svim učenicima i studentima romske populacije“, ustvrdila je Duraković. 

Mehmed Mujić, vicepredsjednik Internacionalne romske unije – 1971 upoznao je ministricu Duraković da ova najstarija romska organizacija u svijetu nastoji aktivno sudjelovati u predlaganju i donošenju odluka o Romima i za Rome. 

Danas imamo sve više školovanih, perspektivnih Roma, a želja nam je da zajednički učestvujemo u kreiranju politika prema Romima te utičemo na opšti trend uključivanja Roma u stvarni, ekonomski, politički, obrazovni i socijalni život“, ustvrdio je Mujić, ističući primjer dobre integracije i zavidan nivo građanskih prava Roma u Crnoj Gori, koji bi se mogao iskoristiti za kreiranje dobrih romskih projekata i kod nas, uz uvažavanje specifičnosti romske tradicije i kulture.

Galerija