Ministrica Duraković uručila recentna izdanja javnim univerzitetskim bibliotekama u Federaciji BiH

Datum obavijesti: 14.06.2023

Radi se o 68 različitih naslova, odnosno 938 primjeraka naučnih, visokoškolskih i stručnih izdanja kojima će se znatno obogatiti knjižni fond šest univerzitetskih biblioteka javnih visokoškolskih ustanova u FBiH. 

Posebno nam je drago što imamo priliku podržati biblioteke visokoškolskih institucija, akademsku zajednicu i naše studente kao krajnje korisnike. Ali, i održati partnerstvo i saradnju sa bibliotekama, odnosno javnim visokoškolskim i naučnim ustanovama u FBiH koje traje od 2007. godine, od kada je, u okviru različitih programa podrške, u oblast bibliotečke djelatnosti u Federaciji BiH uloženo preko 5,5 miliona KM“, istaknula je ministrica Duraković te dodala kako je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke od 2012. godine javnim univerzitetskim bibliotekama sveukupno dodijelilo 7.105 naslova, odnosno 25.595 primjeraka enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature te časopisa.

Ovom prilikom Ministarstvo je sa NUB-om BiH potpisalo i redovni godišnji Ugovor o implementaciji Current Research Information System e-CRIS za održavanje i ažuriranje u 2023. godini, u vrijednosti od 21 hiljadu maraka.

Informacioni sistem o istraživačkoj djelatnosti u BiH posjeduje podatke o istraživačima i ustanovama, što je neophodno za vođenje bibliografija naučnih radnika i ustanova, a komplementaran je sa Registrom naučnih institucija, naučnog kadra i infrastrukturalnih ulaganja u FBiH. 

Također, potpisan je i Ugovor o nabavci specijalnih knjižnih skenera za digitalizaciju bibliotečke građe za potrebe javnih univerzitetskih biblioteka u FBiH, u vrijednosti od 186.088,00 KM. 

Ovi skeneri će služiti za digitalizaciju njihovih kolekcija, a posebno knjižne građe, starih raritetnih izdanja, rukopisa, starih karata i planova, te ostalih historijskih izvora od značaja za Federaciju BiH i uopće Bosnu i Hercegovinu.

 

 

Galerija