Delegacija Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke posjetila JU Zavod Pazarić

Datum obavijesti: 14.06.2023

Kako je pojasnila ministrica Duraković, prvi put u Federaciji BiH, u skladu sa Zakonom o ustanovama socijalne zaštite FBiH, ove  aktivnosti odgoja i obrazovanja u JU Zavodu Pazarić finansirat će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. 

S obzirom da su za sprovedbu planiranih aktivnosti neophodna značajna finansijska sredstva, u Budžetu Federacije BiH na poziciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u svrhu uključivanja djece i mladih u redovne ili prilagođene obrazovne programe pri odgojno-obrazovnim ustanovama, osposobljavanje i stručno usavršavanje uposlenika, osigurano je 200.000,00 KM na godišnjem nivou. Zahvaljujući ovoj podršci JU Zavod Pazarić bit će u mogućnosti  provoditi različite oblike obrazovanja i osposobljavanja, kao što su obrazovanje djece u redovnim osnovnim školama prema  prilagođenom planu i program,  obrazovanje djece u specijaliziranim obrazovnim ustanovama za djecu s teškoćama u razvoju, te osposobljavanje djece i omladine u Ustanovi uz podršku multidisciplinarnih, stručnih timova. Zahvaljujući ovim sredstvima JU Zavod Pazarić će osigurati i adekvatan prijevoz u obrazovne Ustanove, izvršiti nabavku školske opreme i pribora, te sprovoditi i stručno osposobljavanje i usavršavanje stručnog kadra“, pojasnila je ministrica Duraković.

Direktor JU Zavoda Pazarić, Samir Suljagić zahvalivši se gostima iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke na posjeti, značanoj podršci  i  velikom zalaganju u sprovođenju aktivnosti kojim će djeca JU Zavoda Pazarić dobiti najbolje uslove za osiguravanje adekvatnog odgoja i obrazovanja, naglasio je važnost izrade kvalitetnog Pravilnika o standardima,  Programa osposobljavanja te Programa obrazovanja. 

S obzirom na važnost odgoja i  obrazovanja svakog djeteta, usaglašen je stav da je neophodan interdisciplinarni pristup prilikom izrade ovih Programa  i Pravilnika, gdje će stručnjaci iz različitih oblasti, u saradnji sa resornim ministarstvima, osigurati adekvatne programe kojim će se obezbijediti što kvalitetniji uslovi za odgoj, obrazovanje i osposobljavanje djece sa poteškoćama u razvoju.

Ministrica Duraković i njeni saradnici obišli su prostorije  JU Zavoda Pazarić, uz druženje sa najmlađim korisnicima u Ustanovi. 

U narednom periodu planirano je i potpisivanje Ugovora između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i JU Zavoda Pazarić, u kojem će biti definisan način  stvaranju neophodnih uslova u svrhu  uključivanja djece i mladih u redovne ili prilagođene obrazovne programe pri odgojno-obrazovnim ustanovama, stručno ospobljavanje i usavršavanje uposlenika.

Više na linku: http://www.zavodpazaric.ba/znacajna-posjeta-i-podrska-federalnog-ministarstva-obrazovanja/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerija