Ministrica Duraković primila predstavnike Udruženja Kali Sara

Datum obavijesti: 13.06.2023

Sagovornici su naglasili potrebu obrazovanja romske populacije na svim nivoima, kao i važnost cjeloživotnog obrazovanja, a ministrica Duraković podsjetila je na aktuelne podrške studentima romske populacije te projekt koji je posvećen ženama i djevojčicama romske populacije, u okviru kojeg se nastoji, prvenstveno, ekonomski osnažiti ta populacija da se razvija i da ima adekvatnu sistemsku podršku. 

U okviru svojih nadležnosti, Ministarstvo će podržati Udruženje Kali Sara, svjesni diskriminacije romske i drugih populacija. Imajući u vidu sve činjenice, trebamo više govoriti o zakonskim rješenjima, u okviru kojih će se konkretni problemi manjina u BiH rješavati kroz institucije. Spremni smo biti podrška svim učenicima i studentima romske populacije, a nakon što oformimo Koordinaciju ministara na nivou FBiH planiramo raditi i na okviru koji će biti jedinstven za cijelo područje FBiH, pogotovu kada govorimo o obrazovanju djece romske populacije“, istaknula je ministrica Duraković. 

Dervo Sejdić, predsjednik Udruženja Kali Sara - Romski informativni centar je upoznao ministricu Duraković o prioritetnim aktivnostima Udruženja u vezi sa obrzovanjem najmlađe populacije te populariziranjem romskog jezika kroz izučavanje na katedrama za romski jezik. Također, zahvalio se Federalnom ministarstvo na odličnoj saradnji što se tiče poticaja za najbolje učenike romske populacije te što i dalje pomaže stipendiranje studenata Roma. 

 „Pored univerzitetskog obrazovanja zanima nas, također, izučavanje romskog jezika u predškolskom i osnovnom obrazovanju. Jedina smo romska organizacija u Evropi i okupljamo institucije, obrazovne eksperte, stručnjake i pojedince, a namjera nam je dati doprinos ranom odgoju djeteta. Na ono što smo ponosni, a nije se realiziralo, jeste program i pravila koja bi spriječila diskriminaciju. Ne pristajemo na segregaciju i dijeljenje djece, a priča o diskriminaciji je tema koja se mora aktuelizirati i o njoj aktivnije govoriti“, istaknuo je Sejdić.  

Na sastanku je naglašeno da je socijalizacija i inkluzija romske djece u obrazovni proces, pogotovu u predškolsko obrazovanje, jedan od prioriteta kome će biti posvećena posebna pažnja u narednom periodu.

 

 

Galerija