Ministrica prof. dr. Jasna Duraković govorila na otvaranju Međunarodne konferencije ICAT 2023. u organizaciji Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Datum obavijesti: 12.06.2023

Ministrica Duraković je, između ostalog, naglasila da je konferencija jedna od važnijih u BiH, s obzirom da na jednom mjestu svake godine okuplja naučnike i inženjere koji će predstaviti najnovija istraživanja iz oblasti informacionih tehnologija, računarstva, sistema upravljanja, komunikacionih tehnologija i energetike. 

Čast mi je da kao ministrica obrazovanja i nauke FBiH imam priliku pozdraviti preko stotinu istraživača, studenata, gostiju iz poslovnog i društvenog sektora. Među njima više od 100 stručnjaka iz 18 zemalja svijeta, uključujući BiH. Čestitam na vrlo značajnom jubileju, 50 godina postojanja konferencije i kontinuiranog održavanja, što je, uistinu, rijetkost. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke već drugu godinu podržava ovu značajnu konferenciju, tako će biti i u narednim godinama. Svima nama treba biti u interesu podržati projekte koji se bave razvojem komunikacijskih i telekomunikacijskih tehnologija“, kazala je ovom prilikom ministrica Duraković te dodala: 

Svima nama koji se bavimo upravljanjem procesima u Federaciji BiH jedan od prioriteta, pogotovu u sektoru obrazovanja, jeste napredovati, tehnološki razvijati bh. društvo i time težiti promjenama i prilagođavanju savremenim trendovima, a inovacije i razmjena iskustava stručnjaka na konferencijama poput ove imaju veliki značaj ne samo za Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, nego i za one koji će, nadam se, vrlo skoro korisiti benefite vaših israživanja“.  

Prema riječima ministrice Duraković, Konferencija ICAT svakako je prilika za umrežavanje znanja i razmjenu iskustva, te upoznavanja naučnika i uspostavljanje uspješnih poslovnih i kreativnih veza kako u domenu teorije nauke, tako i iz prakse. 

Izrazila je uvjerenje da će ova Konferencija i drugi slični događaji pospješiti razvoj, ne samo visokoškolske institucije pod čijim se okriljem organizira, nego i svih važnih faktora iz BiH posebno iz sektora industrije. 

Vještačka inteligencija, nauka o podacima, softverski inženjering i informacioni sistemi, komunikacijske i informacione tehnologije, mehatronika i sistem upravljanja, elektroenergetika i dr. jeste nešto što bi trebao biti prioritet razvoja svih zemalja, pa i BiH, jer ova naučna područja su itekako važna za održivost i pozicioniranost industrija na globalnom nivou. Posebno me čini sretnom da svoje radove mogu predstaviti naši talentirani srednjoškolci i studenti. Svima želim uspješan rad, a nagrade sa ove konferencije neka budu poticaj najtalentiranijim u stvaranju novih znanja i usavršavanja. Zahavaljujem svima koji su direktno ili indirektno svojim zalaganjem pomogli i podržali konferenciju, a svima želim svima uspješan rad i ugodan boravak u Sarajevu”, istaknula je federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković. 

Inače, tri najbolja rada na Međunarodnoj konferenciji o informacionim, komunikacionim, i automatizacijskim tehnologijama - ICAT 2023. a prema izboru stručnog žirija dobit će novčane nagrade. Također, prema riječima prof. dr.sc. Jasmina Velagića, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, pobjednika očekuje i specijalna prilika za predstavljanje rada i putovanje na naučnu konferenciju.

Na konferenciji će biti prezentovano 36 originalnih naučnih radova, održane dvije radionice, jedan panel i četiri pozvana predavanja eminentnih svjetskih stručnjaka iz oblasti elektrotehnike i računarstva.

 

 

 

 

Galerija