Znanstveni simpozij u Mostaru o temi: ''Pitanje za znanost: cijepljenje ili pametni lijekovi?''

Datum obavijesti: 12.06.2023

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti je jedan od suorganizatora i pokrovitelja Simpozija, a u prigodi ovog skupa Ministarstvu je i uručena Povelja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, i to za izniman doprinos razvoju i promociji Fakulteta.

Na otvaranju Simpozija prisutnima se obratio pomoćnik ministrice za nauku i tehnologije mr.sc. Jasmin Branković, posebno istaknuvši da Ministarstvo, u okviru objektivnih mogućnosti, u kontinuitetu podržava istraživačke projekte, kao i prezentiranje i publiciranje rezultata znanstvenog rada u svim znanstvenim oblastima, pa i u području biomedicine i zdravstva.

Kroz sve ove godine uspjeli smo ostvariti uspješnu i plodonosnu saradnju sa medicinskim i srodnim fakultetima, te kliničkim bolnicama i centrima u Federaciji BiH. Izuzetno mi je drago što je Federalno ministarstvo jedan od suorganizatora i pokrovitelja Simpozija, koji se organizira na ovako važnu i aktuelnu temu, a uz sudjelovanje eminentnih i međunarodno priznatih stručnjaka“, kazao je, između ostalog, Branković.

Inače, Simpozij je okupio eminentne i međunarodno priznate znanstvenike i stručnjake kako na svjetskoj tako i regionalnoj i domaćoj razini iz područja tumora, stanične imunologije, epidemiologije i proteomike, a fokus Simpozija bio je na iznošenju najnovijih spoznaja i znanstvenih istraživanja o potencijalnim ciljevima za liječenje malignih i zaraznih bolesti te procesu nastanka suvremenih cjepiva i lijekova.

Prof.dr.sc. Jurica Arapović, dr. med., predsjednik Organizacijskog odbora Simpozija istaknuo je važnost praćenja novih suvremenih znanstvenih trendova.

„Itekako je važno u postpandemijskom razdoblju razmišljati o suvremenim terapijama, prije svega pristupima nama kao kliničarima, a s druge strane upoznati javnost koliko je važno istraživati bazične medicinske znanosti i to sve prevesti, translatirati kroz klinički rad“, kazao je prof.dr.sc. Jurica Arapović na press konferenciji uoči Simpozija.

Izv.prof.dr.sc. Ivan Ćavar, dekan Medicinskoga fakulteta, kao član užeg tima za organizaciju Simpozija, naglasio je važnim upoznati biomedicinare ali i širu javnost s najnovijim znanstvenim dostignućima iz područja translacijske medicine u svrhu prevencije i što boljeg liječenja malignih, zaraznih i autoimunih bolesti.

Po njegovim riječima, mladi medicinari, liječnici i drugi biomedicinari imaju danas priliku upoznat stručnjake iz spomenutih oblasti te im postaviti pitanja koja ih zanimaju, a prilika je ovo i novog istraživanja ili nove suradnje.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić je ustvrdio kako nema kvalitetnog zdravstva bez kvalitetnog i temeljnog istraživanja, a kasnije i kliničke primjene.

Mi kao institucija smatramo važnim poduprijeti sve moguće aktivnosti koji će na neki način ohrabriti svakog građanina da pokuša živjeti zdravijim životom i boljim životnim stilom, a sve što smo u protekle tri godine u pandemiji iskusili da nam bude nova pouka da možemo ići na novi način u bolju budućnost u poslijepandemijskom razdoblju, računajući da je znanost, medicina i struka nešto što su pomogli nam da prođemo koliko je moguće bezbolnije prethodno razdoblje“, podvukao je Skočibušić.

Na Simpoziju su, među ostalima, sudjelovali: prof.dr.sc. Stipan Jonjić, dr.med. s Medicinskog fakulteta u Rijeci, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u području imunologije i virusne imunologije te prof. dr. sc. Ivan Đikić, dr. med., ravnatelj Instituta za biokemiju Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, koji je kazao kako je zainteresiran da zajedno s prof. Jonjićem pomogne Medicinskom fakultetu u Mostaru kroz različite vrste programa, a kako bi mladi liječnici kroz njihove institucije postigli nova znanja i iskustva te tako zajednički pomognu u borbi protiv bolesti.

O cjepivima i tzv. pametnim lijekovima, njihovom doprinosu suvremenoj medicini te o suradnji sa znanstvenicima iz Izraela na Simpoziju je govorio i doc.dr.sc. Ilija Brizić iz Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Također, nazočnim istraživačima, stručnjacima, profesorima, studentima obratio se i prim. izv. prof. dr. sc. Sanjin Musa, dr. med. s Medicinskog fakulteta Univerziteta SSST Sarajevo, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Simpozij je organizirala Asocijacija infektologa u Bosni i Hercegovini, uz suorganizaciju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti te studentske sekcije za farmakologiju i imunologiju – PHARMiON.

 /Tekst i foto: Fena, FMON/

Galerija