U sklopu History festa predstavljena knjiga Hercegovina: geografska, historijska i statistička studija

Datum obavijesti: 09.06.2023

U sklopu History festa, u Sarajevu je, u četvrtak, 08.06.2023. godine, predstavljena knjiga Hercegovina: geografska, histrorijska i statistička studija, autora Jean-Baptiste Evariste Charles Pricot de Sainte Marie, francuskog konzula u Mostaru u razdoblju od 1870. do 1873. godine. 

Nakon višegodišnjeg istraživanja ovaj francuski diplomat napisao je rad o Hercegovini, koji je objavljen u Parizu 1875. godine, a nakon što je, posredstvom NUB-a BiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke došlo u posjed elektronske verzije, odlučeno je da se pristupi njegovom prijevodu, a za što je zaslužna prevoditeljica Almira Drino. 

Tako je ova vrijedna i istraživački utemeljena publikacija, nakon gotovo 150 godina od pariškog, dobila i svoje bosanskohercegovačko izdanja, i to u prijevodu, ali i u izvornom obliku (reprint originalnog izdanja). 

Sainte-Mariejeva studija jedno je od prvih naučnih djela o (Bosni i) Hercegovini, utemeljeno na onovremenim principima i metodologiji zapadne provijencije, a o ovom vrijednom izdavačko-prevodilačkog projektu na promociji u Sarajevu, u sklopu History festa, govorili su: Husnija Kamberović (UNSA), Jasmin Branković (FMON) i Hannes Grandits (Humbolt univerzitet Berlin)

Kako je naglašeno, Sainte-Mariejevo djelo, bez obzira na neke netačne, nejasne ili u međuvremenu opovrgnute tvrdnje, donosi niz do sada nepoznatih podataka i informacija iz prošlosti ovih prostora. Očekivati je da će one biti predmet naučne provjere i daljih istraživanja u okviru različitih histroijskih disciplina. 

Također, kada je u pitanju reprint i prevod originalnog izdanja, priređivači se nisu mogli, a niti je to bio njihov zadatak, upuštati u bilo kakve komentare. 

Stoga je ovo djelo, u njegovom izvornom obliku, u potpunosti prepušteno sudu i ocjeni čitalačke puiblike i naučne javnosti.

 

Galerija