Obilježavanje 20 godina od reaktiviranja najstarije Medrese u Mostaru

Datum obavijesti: 14/09/2015

Povodom obilježavanja 20 godina od reaktiviranja najstarije i najpoznatije Medrese u Mostaru, Karađoz-begove medrese, u subotu, 12.09.2015. godine, održan je Naučni skup "Medresa od tradicije do savremenosti", koji je zvanično proglasila otvorenim federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović. U dijelu svečanog otvorenja Naučnog skupa govorili su: prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, prof. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, akademik prof. dr. Enes Karić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku, dok je uvodno izlaganje održao akademik Enes Karić, koji je govorio na temu "Zadaća odgoja i obrazovanja danas".

U svom obraćanju ministrica Dilberović je naglasila izuzetan značaj Karađoz-begove medresa, koja je tokom svoga postojanja iznjedrila mnoge poznate učenjake iz oblasti islamskih nauka, književnosti, filozofije i drugih naučnih oblasti.

„Bez sumnje, obrazovanje i odgoj predstavaljaju neizostavnu sintezu na putu izgradnje ljudske ličnosti, stoga trebamo posebnu pažnju posvećivati upravo podršci i razvoju ovakvih odgojno-obrazovanih ustanova. Njihov osnovni cilj u okviru odgojno-obrazovnog sistema jeste da se njome prenesu sadržaji vjere i duhovno iskustvo, te da se učenicima pruži cjelovit pogled na svijet i život, i da im se omogući usvajanje duhovnih vrijednosti zajednice kojoj historijski pripadaju, ali isto tako stvore zdrave osnove za usvajanje znanja i nauke. To jeste najbolji put za očuvanje i njegovanje sopstvenog vjerskog i kulturnog identiteta, ali i za sticanje ispravnih načela ka usvajanju znanja i razvoju naučnog rada. Polazeći od činjenice da nauke i znanja nije nikada dovoljno, i da je treba tražiti radi istine u najudaljenijim mjestima, medresa treba biti zajedničko djelo svih nas. Pomažući njenim polaznicima da se snađu u svakodnevnom životu, medresa je i od velike potrebe zajednici u kojoj živimo“, navela je, između ostalog, federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović te dodala da će Ministarstvo biti partner u realizaciji svih programa i projekata kojima je cilj unaprijediti obrazovni proces i poboljšati uslove rada u odgojno-obrazovnim i naučnim ustanovama.

Inače, Medresa je osnovana 1557. godine. U osmanskom i periodu austrougarske vladavine Karađoz-begova medresa je predstavljala najveću obrazovnu instituciju u gradu Mostaru, gdje su predavali najpoznatiji učenjaci različitih disciplina. Medresa je neprestano radila do 1918. godine, nakon čega je njen rad bio obustavljen 77 godina. Od 1995. godine Karađoz-begova medresa nastavila je svoj rad. Odnedavno se nastava odvija u novom objektu koji zadovoljava sve standarde za savremeno odvijanje nastave.