U Sarajevu predstavljen Zbornik radova o umjetnoj inteligenciji

Datum obavijesti: 19.04.2023

Niz izlaganja o primjeni umjetne inteligencije u različitim područjima obilježilo je dvodnevnu konferenciju Umjetna inteligencija u Bosni i Hercegovini-istraživanje, primjena i perspektive razvoja, koja se prošlog proljeća održala u organizaciji INTERA Tehnološkog Parka i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.

Više od 40 autora i koautora imalo je priliku predstaviti svoje znanstvene radove koji su fokus stavljali na primjenu umjetne inteligencije u tehnici, medicini i tehnološkom razvoju. Oni su tijekom dva dana sudionicima prezentirali praktične primjere korištenja umjetne inteligencije za razvoj pametne natkoljenične proteze i pneumatske rukavice za rehabilitaciju, unaprjeđenje sustava za prijevoz putnika, otkrivanje funkcionalne hrane, stvaranje pametne mreže i drugih inovativnih rješenja. Bilo je govora i o pravnom aspektu umjetne inteligencije u području moderne medicine i poreznog sustava, ali njezinoj primjeni u obrazovanju i javnom prostoru.  Njihovi radovi su sadržani u Zborniku radova čiji su izdavači upravo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i INTERA Tehnološki Park.

Nakon Mostara, Zbornik je u srijedu, 19.04.2023. godine, predstavljen i u Sarajevu, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, a promotori su bili: prof.dr. Tarik Zaimović i prof.dr. Samim Konjicija, dok su se, u ime autora, obratili: prof.dr. Dušanka Bošković i prof.dr. Zikrija Avdagić te prof.dr. Zlatan Ajanović (on-line), ističući važnost tematike umjetne inteligencije, ali i naglašavajući tehnološki napredak koji je napravljen na ovom području. Moderator je bio dr.sc. Goran Karanović.

Jasmin Branković, pomoćnik za nauku i tehnologije u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke/znanosti je ovim povodom naglasio da je u Zborniku, prvi put u printanoj formi, štampana i Deklaracija UN-a o etici umjetne inteligencije, što znači da je tema mogućnosti njezine zloupotrebe aktualna u čitavom svijetu.

Izaziva brojne kontraverze i moramo naći egzaktan način, uz pomoć naših istraživača i daljnjih etičkih istraživanja, da uključimo i taj moment, a kako ne bi došlo do njezine zloupotrebe“, kazao je Branković, te istaknuo da se i na ovdašnjim fakultetima, pogotovo elektrotehnike i informatike, brojni istraživači godinama bave time. Računaju, kako je kazao, upravo na njih da ukažu i na te etičke momente i na eventualne zloupotrebe do kojih je moguće da dođe u njezinoj primjeni.

Direktor Intera Tehnološkog parka iz Mostara Vedran Šimunović podsjetio je, u izjavi novinarima prije skupa, na prošlogodišnju naučnu konferenciju o primjeni umjetne inteligencije u Bosni i Hercegovini, te naglasio da je uočena važnost umjetne inteligencije u našim životima, a koja će u budućnosti postati sve važnija u društvu.

Profesor emeritus Zikrija Avdagić je bosanskohercegovački naučnik u oblasti umjetne inteligencije. U izjavi za novinare naglasio je da je umjetna inteligencija korisna jer ljudima može pomoći u obavljanju specijalnih poslova, ali ne može zamijeniti čovjeka u aspektima koji zahtijevaju umne sposobnosti  jedinstvene čovjeku.

Do nas je da umjetna inteligencija ne postane toliko autonomna da bi izvršila dehumanizaciju čovjeka. Do nas je da umjetna inteligencija samostalno ne izvodi određene operacije da bi prešla etičke i pravne norme. Do nas je da odgovorno koristimo napretke umjetne inteligencije, da bismo dobili najbolje i eliminirali najgore od umjetne inteligencije“, kazao je Avdagić.

Promotori i govornici složni su da će umjetna inteligencija omogućavati poboljšanje rezultata u različitim strukama. Naglasili su i da ovaj Zbornik, koji sadrži radove o praktičnoj primjeni umjetne inteligencije u Bosni i Hercegovini, može napraviti veliku korist, pogotovo ako se ti primjeri zaista počnu koristiti u praksi.

Galerija