Predstavljen novi projekat Evropske unije i Vijeća Evrope “Ka jednakoj, inkluzivnoj i tolerantnoj Bosni i Hercegovini"

Datum obavijesti: 11.04.2023

Događaj je okupio zvaničnike i zvaničnice relevantnih ministarstava i predstavnike/ce institucija s državnog i entitetskih nivoa i iz Brčko Distrikta, uz organizacije civilnog društva, međunarodne institucije, akademsku zajednicu i druge relevantne aktere.

Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu je poručila da su jednakost, inkluzivnost i tolerancija ključne riječi ove akcije koju pokreću danas sa partnerima.

"Vijeće Evrope već godinama radi protiv diskriminacije i na građenju kohezivnog i inkluzivnog društva. U našoj organizaciji postoje tijela koja su već napravila preporuke koje se odnose na razne zemlje, uključujući i BiH, koja je već više od dvije decenije aktivni član ove organizacije. Ova tijela su napravila preporuke za bolju borbu protiv rasizma, netolerancije, diskriminacije i naš je posao ovdje danas da ostvarimo te preporuke i da pomognemo vlasti da svaki član društva u BiH može da uživa jednaka prava i da bude poštovan, da ne bude diskriminisan i da na korist svih članova društva bude izgrađeno jedno prosperitetno društvo i bolja budućnost", rekla je.

Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini je naglasio koliko je za bh. društvo, ali i za sve učesnike važan novi projekat.

"Izuzetno nam je drago što smo danas tu sa Vijećem Evrope i što pokrećemo ovaj projekat vrijedan 800.000 eura i koji se fokusira na borbu protiv diskriminacije, mržnje i netolerancije. EU podržava ugrožene i ranjive grupe i nastojimo da radimo u pravcu borbe protiv diskriminacije da bi sve grupe mogle da žive s punim pravima i bez diskriminacije u ovom društvu. Ovaj projekat je zapravo jedno od sredstava, na njemu radimo zajedno sa relevantnim akterima među kojima i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Institucija ombudsmena. Ideja jeste da se radi na potpunoj provedbi zakona tako da sve grupe i svi pripadnici manjinskih grupa mogu da žive potpuno ravnopravno bez ikakve diskriminacije po bilo kojoj osnovi, uključujući seksualnu orijentaciju, rasu, politička uvjerenja ili mišljenje", poručio je Vannini.

Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je rekla da nikada nije bilo potrebnije da se nastavi priča koja se tiče tolerancije i povećanja stepena borbe kada je u pitanju prevencija govora mržnje, te pozvala sve aktere na odlučniji angažman u ovoj oblasti.

Galerija