Ministrica Dilberović dežurala u Zemaljskom muzeju

Datum obavijesti: 11/09/2015

Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović pridružila se u četvrtak, 10.09.2015. godine, u vremenu od 9:00 do 10:00 sati, na dežurstvu u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, poručivši da se situacija koja trenutno vlada u Zemaljskom muzeju više ne smije ignorisati. Time je dala svoju punu podršku akciji pod nazivom "Ja sam muzej", koju je pokrenulo Udruženje Akcija Sarajevo, s ciljem da bosanskohercegovačku i međunarodnu javnost podsjetiti na činjenicu da je najveća i najznačajnija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini zatvorena skoro tri godine, te uticati na sve odgovorne da se ovaj problem što hitnije riješi.

Ova posebna akcija, kojom se želi pokazati solidarnost sa radnicima Zemaljskog muzeja pod nazivom „Dežuram za Muzej“, dešava se svakodnevno, tokom prošlog i ovog mjeseca, a do sada je u sklopu akcije dežuralo više od hiljadu građana, javnih i kulturnih radnika, te predstavnika diplomatskog kora.

Ministrica Dilberović je u sklopu dežure, između ostalog, obišla izložbu Zijaha Gafića, Odjeljenja za arheologiju, gdje je razgledala postavku, te upisala se u knjigu utisaka dežure.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine jedna je od sedam institucija kulture od državnog značaja koja je nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma ostala u tzv. „pravnom vakuumu“ jer odgovorne državne institucije već 20 godina ne žele preuzeti osnivačka prava Muzeja, a time ni obavezu njegovog finansiranja.

Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u Budžetu za ovu i prošlu godinu osiguralo po 300.000,00 KM za podršku funkcioniranju i ostvarivanju radne sposobnosti Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, kao i sredstava za: Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, Biblioteku za slijepa i slabovidna lica BiH te Kinoteku BiH. Sredstva su dodijeljena za sufinansiranje troškova bruto plata i naknada troškova zaposlenih te ostalih materijalnih troškova, dok je i svih prijašnjih godina izdvajalo novac i za projekte ovih institucija.

Međutim, status ovih institucija, koje su objektivno i naučne institucije, ne samo kulturne,  i njihovo finansiranje, treba konačno trajno riješiti, jer riječ je o institucijama od državnog značaja.

Galerija