Uručene nagrade najboljim studentima u Federaciji BiH

Datum obavijesti: 20.12.2022

Prema kriterijima koje je utvrdilo i objavilo Ministarstvo, nagrađeni su najbolji studenti završne godine I. ciklusa studija, odnosno integriranih studija, koji su imali najbolji prosjek ocjena, od 10 ili blizu 10, odnosno 5 ili blizu 5. Jednokratnu finansijsku podršku za nagrađene studente, u iznosu od po 1.800,00 KM, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti iz Budžeta Federacije BiH za 2022. godinu, u ukupnom iznosu od 133.200,00 KM. 

U okviru finansiranja osnovnog i proširenog studentskog standarda, za što je u Budžetu osigurano 900 hiljada KM, Ministarstvo je i ove godine podržalo studij 27 studenta s invaliditetom i 4 studenta Roma, te subvencioniralo smještaj i ishranu za oko 300 studenata iz tri najmanje razvijena kantona: Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona 10 te Republike Srpske. Na prijedlog ovog Ministarstva, Vlada FBiH je od 01.11.2022. godine prihvatila i novu cijenu subvencioniranja ovih troškova, koja je povećana za 30 KM, te sada iznosi 249 KM mjesečno po studentu. 

S ciljem poboljšanja proširenog studentskog standarda podržane su i studentske organizacije visokoškolskih javnih ustanova u FBiH u realizaciji domaćih i međunarodnih studentskih projekata, ali i javne visokoškolske ustanove u Federaciji BiH s projektima od značaja za implementaciju Bolonjskog procesa, za koje je u Budžetu za 2022. godinu osigurano 200 hiljada KM.

Ova podrška reformi visokog obrazovanja u Federaciji BiH je namijenjena za projekte osiguranja kvalitete studijskih programa na I. i II. ciklusu studija, u ukupnom iznosu od 90 hiljada maraka, te za projekte povezivanja s potrebama tržišta rada za studijske programe I. i II. ciklusa studija, ukupno 110 hiljada KM. 

Glazbeno su svečanost uveličali učenici Glazbene škole Ivana pl. Zajca iz Mostara, Tamara Aničić, učenica V. razreda Osnovne i Filip Aničić, učenik II. razreda Srednje, u klasi profesorice Renate Prizmić Linarić. 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti čestita nagrađenim studentima te zahvaljuje svim javnim visokoškolskim ustanovama na saradnji i partnerstvu.

Foto: FENA i FMON

Galerija