Dobitnik Državne nagrade za znanost prof. dr. Jurica Arapović

Datum obavijesti: 14.12.2022

Dobitnik je red. prof. dr. sc. Jurica Arapovića, dr. med., specijalisti infektologije, koji je kandidiran za ovu prestižnu nagradu ispred Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a nagradu je uručila ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Državna nagrada za znanost dodjeljuje se samo jednom kandidatu za izniman uspjeh na međunarodnom planu, a čiji znanstveno-istraživački opus s brojnim otkrićima i aktivnost na međunarodnim projektima znatno pridonosi proširenju postojećih znanstvenih spoznaja.   

Kratka biografija:

Jurica Arapović je rođen 22. lipnja 1978. godine u Metkoviću, R. Hrvatska. Oženjen je i otac troje djece. Studij medicine, kao polaznik prve generacije Medicinskog fakulteta, upisuje 1997. godine. Tijekom studiranja bio je nagrađen Rektorovom nagradom 2000. godine. Poslijediplomski studij Biomedicina upisuje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, gdje je uspješno obranio disertaciju 2009. godine te je iste godine izabran za najboljeg mladog znanstvenika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U Mostaru je 2010. godine stekao znanstveno-nastavno zvanje docenta, a iste godine počinje specijalizaciju iz infektologije koju uspješno završava 2013. godine. Od 2013. godine je pročelnik na katedri za Medicinsku biologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru bio je prvi pročelnik katedre i voditelj kolegija Biologija stanice i genetika (2011-2017), Imunokemija s osnovama imunologije (2013-2017), a od 2018. godine je pročelnik katedre i voditelj kolegija Molekularna biologija s genetičkim inženjeringom. Na Studiju sanitarnog inženjerstva voditelj je kolegija Biologija i humana genetika te Studiju dentalne medicine kolegija Medicinska biologija s genetikom od samoga osnutka studija. Od 2016. godine izabran je u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora, a od svibnja 2022. godine postaje redovitim profesorom u trajnom zvanju-područje biomedicina, polje temeljne medicinske znanosti, grana imunologija i imunohematologija. Dobitnik je godišnje nagrade za znanost u Federaciji BiH za 2021. godinu.                                    

U svom užem znanstvenom i stručnom djelovanju bavi se citomegalovirusnom infekcijom, imunosubverzivnim mehanizmima citomegalovirusa, urođenom imunosti na virusne infekcije, brucelozom te cijepljenjem preventabilnim bolestima, kao i javnozdravstvenim problemima u FBiH kada su zarazne bolesti u pitanju. Koordinirao je i vodio izvedbu 24 međunarodna i domaća znanstveno-istraživačka projekta, od toga je bio voditelj četiri znanstveno-istraživačka i dva potporna projekata financiranih od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti. Do sada je publicirao 44 znanstvena rada citirana u WoS-u, Medrline-u, Scopus-u i/ili Current Contest-u, autor je poglavlja u četiri sveučilišna udžbenika i dva poglavlja u knjigama citirane u WoS-u/Medline-u te jednog poglavlja u znanstvenoj monografiji. Objavio je 60 kongresnih priopćenja, a do sada je održao 30 pozvanih predavanja što na domaćim ili međunarodnim stručnim i znanstvenim skupovima. Bio je mentor na I. ciklusu studija jednom kandidatu, na II. ciklusu studija 12 kandidata i jednom kandidatu u izradi, jednom kandidatu na magisteriju, jednom na doktoratu te je trenutno mentor četvero kandidata u izradi doktorske disertacije. Aktivni je recezent u preko 30 svjetskih i eminentnih medicinskih časopisa te je bio međunarodni evaluator za projekte (2020) na poziv Hrvatske zaklade za znanost. Član je uredničkog odbora Bosnian Journal of Basic Medical Science (IF 3,7 za 2021) i časopisa Infection Springer (IF 7,4 za 2021), a od 2022. godine jedan od članova uredničkog odbora novooformljenog časopisa Medicinskog fakulteta u Mostaru, Annals of Biomedical and Clinical Research. Od 2017. godine je postao urednik sekcije mikrobiologije i imunologije u Bosnian Journal of Basic Medical Science (IF 3.7 za 2021). Član je Liječničke komore i Izvršnog vijeća liječničke komore HNŽ, Skupštine sindikata HNŽ, Europskog udruženja infektologa i kliničkih mikrobiologa, Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog imunološkog društva te Asocijacije infektologa u BiH. Od 2022. godine je član Radne grupe za zoonoze pri Internacionalnom društvu za antimikrobno liječenje. Vršio je funkciju predsjednika Skupštine Asocijacije infektologa BiH (2017-2021) te bio organizator i suorganizator 11 stručnih/znanstvenih konferencija, od kojih se ističu tri međunarodne konferencije u organizaciji AIBiH. Prof. Arapović je presjedavao Stručnim savjetodavnim tijelom za prevenciju zaraznih bolesti u FBiH (2016-2020) i bio je aktivni sudionik te redoviti član Kriznog stožera za prevenciju i suzbijanje COVID-19 pandemije u 2020. na svim razinama (entitetska, županijska, bolnička). Njegov dosadašnji znanstveni i stručni doprinos je citiran preko 1570 puta u Google znalcu, H-indeks 16 i 10-indeks 19.   

S obzirom na uspjehe u dosadašnjem znanstveno-istraživačkom radu, za očekivati je da će prof. Arapović nastaviti svoje uspjehe u matičnim ustanovama, Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, te kao takav i dalje biti prepoznat u regiji.

Čestitamo!

 

Galerija