FMON u misiji zaštite zdravlja djece u FBiH - Svečana dodjela certifikata ,,Odgojno-obrazovne ustanove, prijatelji zdrave ishrane"

Osnovni cilj Programa je jačanje kapaciteta odgojno-obrazovnih ustanova za promociju zdrave ishrane, fizičke aktivnosti i njegovanja zdravih navika.

U ovoj fazi Programa učestvovalo je pet odgojno-obrazovnih ustanova sa područja Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Tuzla, i to:  JPU „Dječije obdanište Vareš”, JU „Dječiji vrtić“ Maglaj, JU OŠ „Vladimir Nazor“ Zenica, JU „Dječije obdanište“ Živinice”, JU „Dječije obdanište“ Doboj Istok i Osnovna škola u Teočaku. 

Predstavnicima navedenih odgojno-obrazovnih ustanova uručeni su certifikati “Odgojno-obrazovna ustanova - prijatelj zdrave ishrane”, u skladu sa međunarodnom akreditacionom shemom koju je razvila  Svjetska zdravstvena organizacija za promoviranje zdrave ishrane i prevenciju oboljenja vezanih za nepravilnu ishranu, a koja se zasniva se na zadovoljenju 26 esencijalnih kriterija identificiranih u okviru pet komponenti koji čine okvir inicijative, i to: vrtićka prehrambena politika, izgradnja svijesti i kapaciteta vrtićke i školske zajednice, razvoj i unapređenje programa rada sa djecom, suportivna vrtićka i školska  sredina i jačanje zdravstvene službe.

Program je baziran na teorijskoj i praktičnoj obuci djece, roditelja, javnosti i profesionalaca o značaju zdrave ishrane, a zasniva se na činjenici da svako dijete, bez obzira na društveno-ekonomski status porodice iz koje dolazi, kao i etničku pripadnost, ima pravo na jednako zdrav početak u životu. Stoga, odgojno-obrazovne ustanove predstavljaju idealan okvir za omogućavanje kvalitetnog početka za svako dijete osiguranjem adekvatne prehrane i razvojem zdravih prehrambenih navika.

Dobitnicima priznanja obratili su se direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Siniša Skočibušić i dr. Marina Bera u ime Federalnog ministarstva zdravstva, kao i predstavnica Unicef-a BiH, Aldina Bukva Mahmutović,     a predstavnice Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dr. Aida Filipović - Hadžiomeragić i dr. Aida Vilić, prezentirale su rezultate završne evaluacije vrtića i škola za sticanje naslova „Odgojno-obrazovne ustanove, prijatelji zdrave ishrane“. 

U ime koordinacijskog Ministarstvo u ovom procesu, na manifestaciji se se obratila gđa Nadija Bandić, pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, istakavši tom prilikom: 

 “Danas imam čast da otvorim ovu divnu svečanost na kojoj će šest odgojno-obrazovnih ustanova u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu dobiti prestižne certifikate, kao dokaz da su ispunili svih 26 esencijalnih kriterija kako bi postali “Odgojno-obrazovna ustanova - prijatelj zdrave ishrane”, u skladu sa međunarodnom akreditacionom shemom koju je razvila Svjetska zdravstvena organizacija za promoviranje zdrave ishrane i prevenciju oboljenja vezanih za nepravilnu ishranu. Svaka od odgojno-obrazovnih stanova je unikatna, autentična i ima svoj vlastiti osebujan i prepoznatljiv život, te je, u skladu s tim dala i poseban doprinos u razvoju ovog programa, iskazavši odgovoran stav prema zaštiti i promovisanju zdravlja dece i mladih, u podsticajnoj  saradnji sa sportskim, kulturnim i drugim resursima zajednice u kojima djeluju.

Izuzetno je značajno aktualizirati teme koje se tiču očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja, pogotovo najmlađih, najranjivije skupine u društvu koje nameće zahtjeve i proklamuje vrijednosti i ciljeve koji se protive esencijalnoj ljudskoj prirodi i temeljnim ljudskim potrebama.  Činjenica da milioni ljudi imaju iste poroke ne pretvara te poroke u vrline.

Nosioci ove prestižne titule iskazali su veliku kreativnost i posvećenost, a ispoštovali su i kriterije za otvaranje  kutaka za dojenje u jasličkim grupama, oplemenjivanje vrtova u okviru vrtića, unaprijeđenje  jelovnika, organiziranje izložbi likovnih radova, osmišljavanje kreativnih   piramida  ishrane, isticanje pozitivnih  i poticajnih poruka na zidovima, promoviranje štetnosti pušenja, kvalitetnije, standardiziranije  praćenje rasta i razvoja djece,  intenzivniju saradnju sa medicinskim službama, posjete pedijatara i stomatologa, odvojene mokre čvorove za dječake i djevojčice, uvođenje više fizičke aktivnosti, provođenje edukacija za roditelje o zdravoj ishrani, praktične vježbe kuhanja, sportske aktivnosti, donošenje prehrambene vrtićke i školske politike. 

Iza nas je divan, interaktivan i vrlo aktivan period naše saradnje. Naša misija je zdravlje! Zdravo društvo nije ono koje traži da mu se pojedinac prilagodi, nego ono koje se prilagođava potrebama pojedinca. Hvala vam na posvećenosti i ljubavi koje ste iskazali u ovim aktivnostima. Čestitam svim učesnicima u ovom procesu koji ce danas dobiti certifikate i radujem se nastavku saradnje...“ 

Direktori i predstavnici vrtića i škola, dobitnika certifikata, na manifestaciji su na vrlo upečatljiv i nadahnut način promovirali aktivnosti koje su realizirali u procesu implementacije Programa.

Programa je u prethodnim fazama realiziran u deset predškolskih ustanova u deset kantona u Federaciji BiH i u dvije osnovne škole u Kantonu Sarajevo.

Dakle, do sada  je 18 odgojno-obrazovnih ustanova u Federaciji BiH imalo priliku da učestvuje u ovom integrisanom, multisektorskom programu unapređenje zdravlja djece predškolskog i školskog uzrasta, koji se realizira u saradnji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kojeg je Vlada Federacije odredila da koordinira aktivnostima definisanim u Strateškom planu za unapredjenje ranog rasta i razvoja djece u FBIH 2020 – 2025. godine, Federalnog ministarstva zdravstva , Zavoda za javno zdravstvo FBIH, koji je bio implementator Programa “Zdravo jedi, zdravo rasti”  i UNICEF-a BiH, koji je izdvojio finansijska sredstva za njegovu realizaciju. 

Intencija je da se Program nastavi implementirati i u narednom periodu i da obuhvati nove odgojno - obrazovne ustanove  u Federaciji Bosne i Hercegovine.  

 

 

 

 

Galerija