Ministrica Dilberović na obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti

Datum obavijesti: 10/09/2015

Federalno ministarstvo obrazovanja i ove je godine sudjelovalo u obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti (8. septembar/rujan), a ministrica dr.sc. Elvira Dilberović je na Info-štandu, u Sarajevu, i sama animirala građane, uručivala info-materijala te objašnjavala svrhu projekta „Podrška obrazovanju odraslih“ i kampanje „Heroji svakodnevnice“. Ove aktivnosti, u ime njemačke vlade, u Bosni i Hercegovini implementira GIZ, sa svojim partnerima, među kojima je i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Inače, od 2011. godine do danas, projekat „Podrška obrazovanju odraslih“, kroz radnu liniju „Naknadno sticanje osnovnog obrazovanja“ - koja se, između ostalog, bavi pitanjem završavanja osnovne škole nakon navršene 15. godine života - implementira kampanju „Heroji svakodnevnice“. Kampanja je posvećena onima koji su se, pored obaveza i svih problema koje nosi svakodnevnica, hrabro odlučili suočiti i sa društvenom anatemom koja u pravilu prati pitanje naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja te posvetiti završetku osnovne škole u odrasloj dobi. Ove hrabre ljude s pravom treba nazvati herojima.

Kampanja se vezuje za Međunarodni dan pismenosti koji se obilježava 8. septembra/rujna. Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) UNESCO-ova je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini.

Danas u Bosni i Hercegovini ne postoji precizna statistika koja pokazuje stvarni broj građana koji nisu, iz bilo kojeg razloga, do odrasle dobi uspjeli završiti osnovno obrazovanje. Do konačnih rezultata popisa stanovništva provedenog u oktobru 2013. godine, dostupni podaci koji tretiraju ovo pitanje dolaze iz dva izvora. Prvi je istraživanje koje je UNESCO 2012. godine sproveo u BiH na relativno velikom uzorku u odnosu na ukupan broj stanovništva. Prema ovom istraživanju, čak 15% stanovnika BiH je potpuno nepismeno, dok je čak 30% samo funkcionalno pismeno. Drugi izvor je izvještaj Misije OSCE-a iz 2009. godine koje, sukladno svojim podacima, tvrdi da je skoro 48 % žena i 25 % muškaraca u seoskim područjima BiH nepismeno i nema završeno osnovno obrazovanje, dok je u urbanim sredinama bez završene osnovne škole 7% muškaraca i 2% žena. Prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo, u junu 2015. godine samo u KS-u pri ovom Zavodu registrovano je skoro 2000 nepismenih osoba.