Naučna i stručna izdanja za univerzitetske biblioteke u FBiH

Datum obavijesti: 28.10.2022

Pomoćnik federalnog ministra za nauku i tehnologije mr.sc. Jasmin Branković kazao je ovom prilikom da se radi o 145 različita naslova, odnosno 2.448 primjeraka naučnih i stručnih izdanja kojima će se znatno obogatiti knjižni fond šest univerzitetskih biblioteka javnih visokoškolskih ustanova u FBiH.

Tako Ministarstvo nastavlja s realiziranjem programa podrške izdavanju i otkupu referentne naučne literature i visokoškolskih udžbenika, odnosno projektom poboljšanja bibliotečkog fonda svih javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH.

Među naslovima posebno ističemo mali biografski leksikon „160 bosanskohercegovačkih naučnika/naučnica“, u izdanju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti. Riječ je o djelu koje na sistematičan način tematizira neke od ključnih aktera razvoja bosanskohercegovačke nauke i daje pregled njihovih bibliografija i biografija.

Pomoćnik ministra Jasmin Branković ističe da je leksikon nastao na osnovu podataka koji su publicirani u zbornicima radova i ostalim izdanjima Ministarstva, uz konsultovanje drugih relevantnih biografskih i bibliografskih izvora i literature.

U ovom leksikografskom priručniku su prvi put na jednom mjestu obrađeni znameniti bh. naučnici iz raznih razdoblja i različitih naučnih oblasti, polja i grana. Ovo djelo, naravno, nije ni konačno, ni cjelovito, te smo otvoreni za sve konstruktivne komentare, primjedbe i sugestije, kako u pogledu eventualnih korekcija i dopuna iznesenih podataka, tako i za dokumentirane prijedloge za uvrštavanje novih istraživača u neko od narednih, izmijenjenih i dopunjenih, izdanja leksikona“, napominje Branković.

Naveo je i kako je ovo prva knjiga u Ediciji „Priručnici“ Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, koje će u okviru ove zbirke nastaviti objavljivati publikacije naučno-popularnog i edukativnog karaktera. Inače, biografski leksikon o 160 bosanskohercegovačkih naučnika i naučnica je u prvom redu namijenjen učenicima i studentima, ali i svim drugim koji su zainteresirani za pitanja razvoja bh. nauke i njezine ključne sudionike.

Galerija