Obilježavanje Dana prirodnih nauka/znanosti u Federaciji BiH

Datum obavijesti: 27.10.2022

Ovu manifestaciju, tradicionalno, organizira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti, u saradnji s prirodno-matematičkim fakultetima univerziteta u Sarajevu i Tuzli te Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Cilj ovog popularizacijskog događaja jeste približiti nauku javnosti, potaknuti mlade na istraživanje te predstaviti zanimljivost prirodnih nauka, kao i njihovu važnost za razvoj društva. 

Također, ovo je prilika i za ostvarivanje i razvijanje saradnje između prirodno-matematičkih fakulteta na području Federacije BiH, te za uključivanje studenata u naučno-istraživački i praktični rad vezan za nauku. Tako će na ovogodišnjem Danu prirodnih nauka studenti iz Sarajeva, Mostara i Tuzle, zajedno sa svojim mentorima, izložiti svoje radove o nuklearnoj energiji, biomineralizaciji željeza te o biomineralima i biomineralizaciji. 

Sudjelovanjem u ovakvim manifestacijama, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti potvrđuje svoju opredijeljenost da kontinuirano inicira i podržava projekte koji imaju za cilj populariziranje nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima. 

Upravo je naučno-istraživačka djelatnost u Evropskom prostoru visokog obrazovanja i istraživanja po svojoj važnosti smještena u istu ravan sa nastavnim procesom, pri čemu se posebna pažnja posvećuje uključivanju studenata u istraživački rad, dok populariziranje nauke predstavlja bitan segment društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni. 

Cijeneći ovaj značaj, kao i aktuelnost prirodnih nauka i istraživačkog rada, Ministarstvo je iniciralo i od samog početka je pokrovitelj Dana prirodnih nauka/znanosti u Federaciji, koji u potpunosti opravdava naše napore na afirmiranju mladih istraživača i daje osnov za nastavak podrške ovakvim i sličnim aktivnostima. 

Inače, prošle je godine manifestacija održana u online formatu, u organizaciji Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, a domaćin jubilarnog, 10. Dana prirodnih nauka/znanosti, iduće godine, bit će Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu.