Nova akademska 2022/2023. godina u Federaciji BiH

Datum obavijesti: 07.10.2022

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti čestita početak nove akademske 2022/2023. godine, a svim našim studentima, osobito brucošima, želi da budu uspješni u ostvarenju svojih akademskih zadaća na putu osobnog i profesionalnog razvoja i napretka. 

Također, poziva studente, studentske organizacije i visokoškolske ustanove na partnerstvo i saradnju u provođenju svih promjena koje za cilj imaju osavremenjivanje obrazovnog procesa i poboljšanje studentskog standarda, te unapređenje uvjeta rada na visokoškolskim ustanovama, posebno u smislu osiguranja kvalitete  studijskih programa i podrške projektima povezivanja s potrebama tržišta rada, za što je u ovoj godini osigurano 200 hiljada maraka. 

Za osnovni i prošireni studentski standard izdvojeno je 900 hiljada maraka, u okviru čega je Ministarstvo i ove godine subvencioniralo smještaj i ishranu za oko 300 studenata koji dolaze iz Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona 10 te Republike Srpske. Podržani su i projekti studentskih organizacija visokoškolskih javnih ustanova, a uskoro će biti raspisan Javni poziv za podršku studentima s invaliditetom i poticaj školovanju Roma, državljana BiH s prebivalištem na području Federacije BiH, koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama. 

Istodobno će biti upućen i poziv svim javim univerzitetima/Sveučilištu u Federaciji BiH da kandidiraju najbolje studente za dodjelu jednokratnih novčanih podrški, koje svake godine dodjeljuje Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti.