FMON čestita Andreju Gajiću, počasnom ambasadoru Mediterana za 2022. godinu

Datum obavijesti: 05.10.2022 

Ovaj bosanskohercegovački biolog, istraživač i aktivista višestruko je nagrađivan zbog svog doprinosa istraživanjima i zaštiti eko sistema i ugroženih vrsta morskih pasa i raža, a posebno je vezan za Neum, kao jedini dio mora koji pripada BiH, gdje je i započeo karijeru. 

Njegov ukupni naučni doprinos prepoznalo je i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti dodijelivši mu u 2021. godini posebno priznanje za zapaženi istraživački rad u oblasti prirodnih nauka, popularizaciju nauke i promociju Bosne i Hercegovine na domaćem i međunarodnom planu. 

Andrej Gajić je nagrađivani naučnik i autor dokumentarnih emisija, sa akademskim specijalizacijama u oblasti patologije i konzervacije, sa više od 10 godina iskustva u radu na terenu i laboratorijskim studijama, uključujući studije renomiranih institucija poput National Geographica i Discovery kanala. Njegove studije bazirane su na boljem razumijevanju uticaja zagađenja na razvoj bolesti morskih pasa i raža, te uspostavi njihove dugoročne zaštite. 

 

 

 

Galerija