Svjetski dan nastavnika – 5. oktobar/listopad

Datum obavijesti: 04.10.2022

Ove ga godine UNESCO obilježava pod sloganom „Transformacija obrazovanja počinje od nastavnika“(eng. "The transformation of education begins with teachers"), a posvećen je svim prosvjetnim radnicima, od nastavnika predškolskog odgoja i obrazovanja, nastavnika i prosvjetnih radnika koji rade u osnovnim i srednjim školama, sve do profesora i predavača na visokoškolskim ustanovama. 

Dan nastavnika je prilika za promociju UNESCO/ILO Preporuke o statusu nastavnika, koja je bila prvi međunarodni dokument koji je ukazao na ulogu onih koji rade u oblasti obrazovanja i njihovu društvenu važnost. Budući da se obilježava u cijelom svijetu, Svjetski dan nastavnika je prilika da se na međunarodnom nivou razmatra napredak u promišljanju o načinima kako se suprotstaviti svim izazovima na putu za unapređenje nastavničke profesije. Jedan od ciljeva obilježavanja ovog značajnog datuma je isticanje važnosti rada svih učitelja, nastavnika, odgajatelja, profesora, njihovog uticaja na razvoj društva u cjelini, naglašavanje važnosti nastavničke profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nosioci. 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti opredjeljeno je za podršku poboljšanju kvaliteta obrazovanja u Federaciji BiH, nastavnicima i učenicima, a svoju posvećenost unapređenju obrazovanja pokazuje kroz više programa Ministarstva, među kojima su: podrška školovanju djece romske nacionalnosti; podrška najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH; projekat nabavke besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe; podrška programima razvijanja funkcionalnih znanja i vještina djece predškolskog uzrasta i učenika javnih osnovnih i javnih srednjih škola;  uvezivanje radnog staža prosvjetnim radnicima koji su radili u eksteritorijalnim školama za vrijeme i poslije rata u BiH.