Ministrica Dilberović na predavanju svjetski poznatog arhitekte u Mostaru

Datum obavijesti: 08/08/2015

Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović, u prisustvu ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa te drugih gostiju i sudionika, pratila je u ponedjeljak, 03.08.2015. godine, u mostarkoj Kosači, predavanje o temi 'Timen and material', koje je održao jedan od najpoznatijih japanskih i svjetskih arhitekata - Kengo Kuma.

Ovo javno predavanje namijenjeno je bilo svim zainteresiranim građanima, te polazncima Ljetne škole 'Urbana sinapsa' Mostar 2015. koja se održavala od 31. jula do 3. augusta, studentima arhitekture univerziteta iz Tokija, Beča, Sarajeva, Mostara i Ljubljane.

Obraćajući se prisutnima, federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović kazala je da je Ministarstvo podržalo ovaj projekt prepoznajući značaj širenja znanja i vrijednost nauke koja ne prepoznaje granice nego povezuje ljude i kulture.

Svojim prisutvom na predavanju uvaženog profesora Kenga Kume, iz Tokija, ministrica Dilberović je dala podršku učešću mladih ljudi u Ljetnoj školi „Urbana sinapsa“ Mostar 2015, ali i ideji Centra za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar o stvaranju nove neovisne platforme za dijalog, gdje se, uz pomoć umjetnosti i arhitekture, na inovativan način, bave brojnim pitanjima i izazovima s kojima se suočava Grad Mostar, ali i cijela država i region.

Svoja predavanja imali su i Amir Vuk Zec te Darko Radović, koji je napravio i uvodni dio na predavanju Kume. Ovom prilikom gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uručio je Kumi prigodan poklon - knjigu o Mostaru, te se zahvalio njemu, Radoviću, ali i svima onima koji su organizirali i podržali ovu ljetnu školu.

Galerija