FMON podržao naučno-popularni projekt mostarskog Simfonijskog orkestra

Datum obavijesti: 21/06/2022

Projekt “Disney's Classics“, koji je namijenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta,  osmišljen je na način da ih putem animacija i glazbe uvede u svijet književnosti, filma i izvedbenih umjetnosti, a čija je svrha upravo da kombinira mnoge discipline i integrira ih na koherentan način. Cilj je, također, ukazati na mogućnost istraživanja i inovativnih formi prezentacije prilagođenih tom uzrastu te, istodobno ukazati na značaj znanosti i umjetnosti, fenomene koji su rođeni iz vječne ljudske potrebe za znanjem.

Riječ je o dječjem mjuziklu "Bajka o Pepeljugi", koji potpisuje maestro Damir Bunoza, i koncertu "Disney’s Classics" koji je, u organizaciji Simfonijskog orkestra Mostar, održan u ponedjeljak, 20.06.2022. godine, u mostarskom parku Zrinjevac, u povodu Svjetskog dana glazbe.

Na repertoaru koncerta su bili brižljivo odabrani najpopularniji crtani filmovi iz radionice Walta Disneyja, a aranžmane za sve skladbe potpisao je maestro Damir Bunoza. U dječjem mjuziklu 'Bajka o Pepeljugi' nastupilo je 30-tak djece Glazbenog vrtića Mostar koji su i glumili i pjevali. Nakon mjuzikla izvedene su instrumentale poznatih melodija, a potom su uslijedili nastupi solo pjevači s Disneyjevim pjesmama.   Na koncertu su nastupili mezzosopranistice, Nikolina Zovko iz Mostara i Dora Jana Klarić iz Makarske, a iz Osijeka se, nakon što je u tamošnjem HNK-u odigrao niz uspješnih opernih rola, pridružio i Mostarac, bariton, Karlo Miličević. Sastavom Simfonijskog orkestra Mostar ravnao je Robert Homen iz Zagreba.

Cilj jednog ovakvog projekta je u skladu s misijom Simfonijskog orkestra Mostar da privuče publiku svih uzrasta, s naglaskom na one najmlađe, koji se, upravo na ovakav način, edukativan i popularan, uvode u svijet glazbe, izvedbenih umjetnosti i znanosti te budi u njima želja za znanjem i učenjem. Simfonijski orkestar Mostar svojim djelovanjem obrazuje svoju publiku i posjetitelje, kao i sve korisnike svojih programa. U svakoj prilici, pa i ovoj, promiče znanosti i umjetnost, kao i njihovu neraskidivu vezu u području znanja i učenja, ali i napretka, kako pojedinca tako i društva u cjelini. Također, u svakoj svojoj aktivnosti ističe važnost i kvalitetu umjetnika, skladatelja, suradnika – sveučilišnih nastavnika i glazbenih pedagoga. Svojoj publici pruža zadovoljstvo uživanja u učenju i raduje se svojoj budućnosti, kao ustanove koja istinski promovira i podupire glazbeni odgoj i obrazovanje, ali uopće i znanost i umjetnost.

Galerija