FMON podržao održavanje Sarajevo Maker Faire 2022

Datum obavijesti: 01/06/2022

Prvi sajam nauke, inovacija i kreacija  "Sarajevo Maker Faire", u organizaciji Asocijacije FabLab, održan je protekloga vikenda, 28. i 29.05.2022. godine, u Sarajevu, na platou KSC Skenderija, te u prostoru Doma mladih. Cijeneći značaj ovog jedinstvenog događaja za nauku i obrazovanje u Federaciji BiH, njegovo održavanje podržalo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti. 

Na sajmu su  prezentirane edukacijske zone, koje predstavljaju univerzitete i njihove najbolje projekte, institute i labaratorije, tehnološke firme i startupe.

Prema riječima riječima direkora sajma Edina Škaljića, na “Maker Faireu”, koji slavi nauku, kreativnost i inovativnost, predstavljeni su izlagači iz Bosne i Hercegovine i cijele regije.

Posjetioci imaju priliku vidjeti zabavno lice nauke kroz niz STEM radionica, edukativni escape room i zakoračiti u virtualni svijet uz upotrebu najsavremenije VR opreme. Također, tu su fantastične stvari, od studentske formule (automobila), RISC i FPGA računara, robota za uništavanje mina, velikih 3D printera. Organizujemo i više od 20 radionica za djecu i mlade od četiri do 18 godina“, kazao je Škaljić za Fenu.

Navodi da je sajam izložba izuma, kreativnosti i ljudske snalažljivosti, te da je interesantan za cijelu porodicu.

'Maker Faire' je okupljanje fascinantnih, znatiželjnih ljudi koji vole da stvaraju i koji rado prezentiraju svoj rad. Od inžinjera, umjetnika, naučnika do startupa i firmi, 'Maker Faire' je mjesto za sve mejkere koji žele da pokažu svoje hobije, eksperimente, projekte i raznovrsna umijeća“, dodao je Škaljić.

Na dvodnevnom sajmu bilo je prisutno više od 90 izlagača iz regije.

Inače, svrha Maker Faire sajmova je da se nauka, tehnologija i inovacije približe ljudima te da se na jednom mjestu okupe svi inovatori i stvaraoci iz ovih oblasti i da pokažu svoje radove, projekte ili eksperimente, kako bi se popularizirale STEM oblasti nauke u javnosti, a pogotovo među mladima. Cilj je pokazati mladim ljudima na konkretnim primjerima važnost nauke, tehnologija i inovacije, te ih inspirirati i ohrabriti da i sami krenu u smjeru kreativnog i inovativnog stvaralaštva. Također, cilj je pokazati mladim ljudima da ima prostora i u našoj zemlji za sve one koji se žele predano baviti naučnim radom.

Maker Faire je postao dio globalne pop-kulture, prilika za predstavljanje novih tehnologija, inovacija, ali i očuvanje starih vještina i zanata. Ovaj festival okuplja  mlade ljude i cijele porodice, a pored toga što je naučno-obrazovnog karaktera, on je ujedno i vrlo zabavan sajam koji kroz brojne interaktivne performanse angažira i posjetioce da se i sami uključe u stvaranje i kreiranje nečeg korisnog i interesantnog.

Galerija