Prezentiran međunarodni program „Minerali u školama 4.0“ i definisani pravci saradnje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci u okviru Programa

Datum obavijesti: 11/05/2022

Dana 10.05.2022. godine  u Mostaru je  održan sastanak predstavnika Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti Nadije Bandić i Jasmina Brankovića, pomoćnika ministra, te  Mirne Nikšić i Amine Guzin iz Sektora za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje sa predstavnicama  Prirodno - matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr. Suzanom Gotovac-Atlagić i Draganom Stević, koje su prezentirale program „Minerali u školama 4.0“ -  RM@schools 4.0.

Projektom koordinira Nacionalni savjet za nauku Italije, Institut za organske sinteze  i fotoreaktivnosti iz Bolonje, a u konzorcijumu učestvuju 24 partnera iz cijele Evrope. Četvrti nastavak Projekta promoviše naučni i aplikativni aspekt hemije i tehnologije prirodnih sirovina, posebno ruda u osnovnim i srednjim školama.  Najznačajniji dio programa u proteklom periodu je, pored ostalog,  bilo  i učešće učenika na godišnjoj konferenciji u Bolonji, gdje su učenici iz BiH prezentovali prirodna bogatstva naše zemlje pred učesnicima iz 15 zemalja.

U naredne dvije godine kroz Projekat će se distribuirati veća količina različitih edukativnih materijala o prirodnim sirovinama Evrope i Bosne i Hercegovine, pribor za rad u učionicama za hemiju, kolekcije prirodnih sirovina iz naše zemlje, a bit će organizovane i ljetne škole, te priprema tima učenika za učešće na međunarodnoj konferenciji.

Dodatni kvalitet Projektu daje i promovisanje mira i razumijevanja putem nauke među mladima iz cijele Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke će, u skladu sa koordinirajućom ulogom koju ima, dati podršku realizaciji ovog značajnog Projekta, te pomoći u njegovoj provedbi na nivou kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Galerija