U Mostaru obilježen Dan nauke/znanosti u FBiH

Datum obavijesti: 10/12/2021

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, u mostarskom Parku nobelovaca, u petak, 10.12.2021. godine, položeno je cvijeće kod spomenika Vladimiru Prelogu, a u povodu Dana nauke/znanosti u FBiH koji se obilježava s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među mladima, učenicima i studentima.

Inače, Dan nauke/znanosti u FBiH obilježava se 12.decembra/prosinca, u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bosanskohercegovačkom naučniku. Inicijativu za proglašenje ovog značajanog datuma pokrenulo je Federalno ministarsto obrazovanja i nauke/znanosti, a prihvatila Federalna vlada, cijeneći ukupni naučni angažman ovog velikog istraživača i njegovu stalnu borbu za afirmaciju i dignitet nauke, te činjenicu da nismo imali datum na koji bi se simbolično obilježavao doprinos bh. naučnika uopće.

Pomoćnik federalnog ministra za nauku i tehnologije mr.sc Jasmin Branković čestitao je ovom prigodom svoj akademskoj i naučnoj zajednici Dan nauke, istaknuvši da je Ministarstvo i ove godine organiziralo niz prigodnih sadržaja - razgovora, radionica, okruglih stolova, naučno-popularnih programa.

Također, uputili smo i poziv svim muzejima, arhivima i institutima na području FBiH da, u skladu sa objektivnim mogućnostima i aktuelnom epidemiološkom situacijom, organiziraju Dan otvorenih vrata, uz prezentaciju svojih izložbenih, istraživačkih i izdavačkih kapaciteta i projekata. Ovo bi omogućilo da se ove godine Dan nauke zajednički obilježi na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine“, naveo je Branković.

Pozivu su se odazvali: JU Muzej grada Zenice, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, JU Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica, Franjevački muzej i galerija Gorica-Livno, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu te JU Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Sarajevo koji su otvorili svoja vrata za učenike i studente te organizirali različite promocije i izložbe.

Ovom prilikom najavljujemo i održavanje Manifestacije „8. dan prirodnih znanosti“, koja je planirana za idući utorak, 14.12.2021. godine. Ovogodišnji domaćin je Fakultet prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, u partnerstvu sa prirodno-matematičkim fakultetima univerziteta u Sarajevu i Tuzli, a tematski je cijeli ovaj naučno-popularni događaj posevećen savremenim tokovima u prirodnim znanostima  i virusnim zaraznim bolestima“, dodao je Branković.

Inače, Ministarstvo je i ove godine, putem nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja, preporučilo svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u FBiH da, u povodu obilježavanja Dana nauke/znanosti, dio nastave posvete bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu te, uopće, značaju nauke.

Galerija