Položeno cvijeće ispred rodne kuće V. Preloga

Datum obavijesti: 09/12/2021

Izaslanstvo Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti u utorak, 07.12.2021. godine, položilo je cvijeće ispred rodne kuće Vladimira Preloga, u Sarajevu (Ulica Josipa Stadlera br.13), a u povodu obilježavanja Dana nauke/znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dan nauke/znanosti u FBiH obilježava se svakog 12. decembra/prosinca, u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bosanskohercegovačkom naučniku.

Profesor Prelog rođen je u Sarajevu 23. jula 1906. godine. Školovao se u rodnom gradu, te Zagrebu i Osijeku. Univerzitetsko obrazovanje, te doktorat u oblasti hemije stekao je u Češkoj. Kao profesor i istraživač djelovao je u Zagrebu i Zürichu. Bio je član mnogih akademija nauka, između ostalih i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te počasni doktor brojnih univerziteta u svijetu. Za svoj naučni rad dobio je niz nagrada i priznanja, među kojima posebno mjesto zauzima Nobelova nagrada za dostignuća u području hemije, koja mu je uručena 12. decembra 1975. godine. Umro je u Zürichu 7. januara 1998. godine.

Galerija