Održana konferencija „Rani rast i razvoj djece u Bosni i Hercegovini" Investiranje u rani razvoj djece najbolja investicija za budućnost društva u cjelini

Datum obavijesti: 29/06/2015

Konferencija „Rani rast i razvoj djece u Bosni i Hercegovini“, koja je održana 26. jula 2015. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH, okupila je stručnjake iz oblasti ranog rasta i razvoja djece iz cijele Bosne i Hercegovine, predstavnike ministarstava obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, a doprinos realizaciji konferencije dali su i međunarodni eksperti Aisha Yousafzai (Aga Khan University) i Frank Oberkleid (Melbourne University).

Pomoćnica federalne ministrice obrazovanja i nauke dr. sc. Elvire Dilberović i članica federalne Radne grupe za unapređenje ranog rasta i razvoja djece Nadija Bandić prezentirala je dostignuća i perspektive u ovoj oblasti od kada je uspostavljen strateški okvir za djelovanje zasnovan na intersektorskom djelovanju, pa sve do uspostavljanja različitih modela integrisanih usluga na lokalnom nivou.

Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zadužila Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, Federalnim ministarstvom finansija, Zavodom za javno zdravstvo FBiH i UNICEF-om BiH koordinira realizacijom aktivnosti definisanim u ključnom, inovativnom dokumentu Strateškom planu za unapređenje ranog rasta i razvoja djece 2013 - 2017. godine, započeo je proces uspostavljanja servisa za unapređenje ranog rasta i razvoja djece - centara za rani rast i razvoj djece u Federaciji BiH pri domovima zdravlja u Federaciji BiH i resursnih prostorija u vrtićima, koje su opremljene savremenom opremom za podršku djeci predškolskog uzrasta sa poteškoćama u razvoju, a sve uz poštivanje principa individualizacije te stimulacije i kompenzacije za svako dijete.

Navedeni servisi, bazirani na zajedničkom djelovanju stručnjaka iz oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, u lokalnim zajednicama su generirali nove vrijednosti u pristupu djetetu i porodici pružajući set besplatnih, univerzalnih, integrisanih usluga za pravilan razvoj u ranom djetinjstvu sa fokusom na najugroženiju djecu i njihove roditelje, koji nemaju jednak pristup postojećim zdravstvenim, obrazovnim i uslugama socijalne zaštite.

Konferencija je bila prilika da se prezentiraju pozitivne prakse u oblasti ranog rasta i razvoja, a istaknuta je i neophodnosti kontinuirane edukacije profesionalaca i roditelja, posebno o ranoj detekciji i praćenju odstupanja od tipičnog razvoja, kao i o mogućnostima djelovanja u ovoj oblasti.

Definisane su i buduće aktivnosti, kao okvir za djelovanje na nivou cijele Bosne i Hercegovine, sa fokusom na jačanje postojećih i uspostavljanje novih usluga u oblasti ranog rasta i razvoja djece, baziranih na stvarnim potrebama lokalnih zajednica te na neophodnosti uvezivanja postojećih resursa na svim nivoima radi njihovog racionalnog i efikasnog korištenja.

Posebna pažnja je posvećena naučnim dokazima o djelotvornosti kvalitetnih programa ranog otkrivanja i intervencije kod djece sa poteškoćama u razvoju, a prezentirani su i dokazi o tome da se prilike propuštene u prvim godinama života djeteta teško mogu nadoknaditi, zbog čega je investiranje u rani razvoj djece najbolja investicija za budućnost društva u cjelini.

Konferenciju su organizirali Ministarstvo civilnih poslova BiH i UNICEF BiH, u saradnji sa ministarstvima obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Zaključci sa Konferencije o ranom rastu i razvoju djece u BiH.

Galerija