Otvorena Međunarodna naučna konferencija Sarajevski filološki susreti 6

Datum obavijesti: 28/10/2021

U Sarajevu je 28.10.2021. godine otvorena Međunarodna naučna konferencija Sarajevski filološki susreti 6, koju organizuje Bosansko filološko društvo, u suorganizaciji s Filozofskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Šesta po redu međunarodna konferencija okuplja eminentna imena bosanskohercegovačke i regionalne lingvistike i nauke o književnosti, a tematski spektar referata obuhvata komunikacijsku perspektivu jezika, tekstološke karakteristike bosanskih srednjovjekovnih rukopisa, gramatičke i semantičke kategorije rečenice, pitanja književnosti i globalizacije te stare tekstove i nova čitanja u književnosti Bosne i Hercegovine.

U ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, koje je finansijski podržalo organizaciju ove naučne konferencije, obratila se Nadija Bandić, pomoćnica ministra.

"Čini mi posebno zadovoljstvo pozdraviti vas i svjedočiti ovom velikom i značajnom naučnom skupu posvećenom izučavanju lingvistike i nauke o književnosti, i to onih tema koje unapređuju naučno-istraživački potencijal bosanskohercegovačkih akademskih krugova u zemlji i u svijetu. Federalno ministarstvo je finansijski podržalo organizaciju ovog skupa, ali  to je najmanje što se može i treba učiniti za one koji pronose intelektualno svjetlo i čine da Sarajevo i BiH postanu i ostanu blistavi centri znanja i susreta, pod okriljem nauke“, rekla je pomoćnica Bandić i istakla kako "kontinuirana realizacija Sarajevskih filoloških susreta svjedoči o neumoljivoj naučno-istraživačkoj strasti, radu i posvećenosti organizatora u traganju za novim postignućima u oblasti nauke o jeziku i književnosti."

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti nastavlja sa aktivnostima davanja podrške organizaciji domaćih i međunarodnih naučnih skupova, izdavanju referentnih naučnih časopisa i zbornika radova, postizanju referentnosti domaćih naučnih časopisa, ostvarivanju  naučno-tehnološke saradnje međunarodnog karaktera na osnovu bilateralnih sporazuma, davanju podrške izdavanju naučne i naučno-stručne literature, sufinansiranju istraživačkog rada, specijalizacija, naučnog usavršavanja i studijskih boravaka u zemlji i inostranstvu s ciljem podizanja stepena naučnog zvanja, davanjem podrške naučnom usavršavanju na doktorskom i postdoktorskom studiju, dodjelom federalnih nagrada za nauku i drugih priznanja za uspjeh u oblasti nauke, te učestvovanjem u brojnim drugim aktivnostima koje imaju za cilj afirmaciju nauke.

"Ohrabruje činjenica da je u okviru integrisanog, multisektorskog strateškog dokumenta koji definira javne politike i usmjerava socio-ekonomski razvoj na teritoriji FBiH u narednih sedam godina – Strategiji razvoja Federacije BiH 2021-2027, poseban značaj dat razvoju nauke, u okviru strateškog cilja 2 – prosperitetan i inkluzivan društveni razvoj, u kojem je istaknuta neophodnost  da se visoko obrazovanje znatno više zasniva i na naučno-istraživačkom radu koji treba biti od šireg društvenog značaja“, rekla je pomoćnica Bandić, te pozvala učesnike Konferencije "da sa uživanjem upijaju slovo po slovo, riječ po riječ na ovom prestižnom skupu koji je posebno dragocjen jer uvijek pruža nešto drugo nego što je do sada iz njega proisteklo."

Plenarna izlaganja na Sarajevskim filološkim susretima 6 održali su prof. dr. hab. Bogusław Zieliński (Poznanj, Poljska) i prof. dr. Branimir Belaj (Osijek, Hrvatska).

Predstavnici Bosanskog filološkog društva i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu zahvalili su se Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke/znanosti na dugogodišnjoj podršci i uspješnoj saradnji.

Galerija