Najava Konferencije o kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju

Datum obavijesti: 28/09/2021

Za ponedjeljak, 04.10.2021. godine najavljena je Konferenciju o kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju „Osvijetlimo obrazovanje“, u organizaciji MyRight-a u BiH i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, i uz podršku predstavnika Odbora za zagovaranje za inkluzivno obrazovanje u skladu s članom 24 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom iz koalicija organizacija osoba s invaliditetom iz programa MyRight.

Konferencija će se održati u periodu  od 9:30-17:00 sati putem ZOOM-a.

Put ka smanjenju siromaštva svakog društva jedino je moguć uz kvalitetno obrazovanje  o čemu govori cilj 4. Programa održivog razvoja, dok inkluzivno obrazovanje treba osigurati da niko ne bude izostavljen. Gdje se na tom putu nalazi Bosna i Hercegovina, na koji način je organizirano inkluzivno obrazovanje, kakve kompetencije moraju imati nastavnici, kakvi sistemi podrške postoje, a koji  nedostaju, šta to kvalitetno inkluzivno obrazovanje mora pružiti djetetu i mladoj osobi s invaliditetom da bi se po završetku školovanja mogli zaposliti i sebi osigurati financijski stabilan i kvalitetan život – sve su to veoma važna pitanja na koja će se pokušati odgovoriti na konferenciji.

Zbog toga cilj konferencije i jeste "osvijetliti“ stanje u obrazovanju na način da se na jednom mjestu razmjene dobre prakse, planovi, kao i mišljenja, a sve u cilju unapređenja kvalitete inkluzivnog obrazovanja.

Učesnici će imati priliku čuti od kreatora politika, predstavnika institucija, civilnog društva, kao i samih praktičara inkluzivnog obrazovanja o radu i nastojanjima koji vode postizanju kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja gdje je svako dijete, bez obzira na svoj invaliditet, prepoznato kao ravnopravan pojedinac kojem je omogućeno da iskoristi svoj maksimalan potencijal. 

Uvodničarka konferencije će biti uvažena Nafisa Baboo, priznata stručnjakinja za inkluzivno obrazovanje iz organizacije Light for the World.

Konferencija će imati osiguran prijevod s engleskog jezika i znakovno prevođenje.

Link za praćenje konferencije: https://us06web.zoom.us/j/89416208555?pwd=Uk5rZ3FjWDFhaDBvbDRhTGx5WjIrZz09

Kontakt za medije:

Ispred Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke: Nadija Bandić, pomoćnica ministra,

nadija.bandic@gmail.com;

 

Ispred MyRight-a u BiH: Binasa Goralija, regionalna koordinatorica za Evropu, binasa.goralija@myright.se

Program Konferencije

Koncept programa Konferencije

Nadamo se da ćete nam se pridružiti i dati svoj doprinos ovoj važnoj temi kao jednoj od najznačajnijih za ispunjen i nezavisan život osoba s invaliditetom i izgradnju ravnopravnog i pravičnog društva koje poštuje prava svih.

Pratite i  putem:

Facebook: MyRight-BiH

Facebook: ProbudiSe

Instagram: ponosninasebe

Twitter: MyRightBiH

probudise.ba