Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara

 Datum obavijesti: 12/05/2021

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti, koje od samog početka podržava projekt ProSes – Jačanje sestrinstva u BiH, ovom prilikom čestita Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara (12. maj/svibanj 2021. godine).

Sestrinstvo – glas da povede: vizija zdravstva budućnosti“ je tema koju je Međunarodno vijeće medicinskih sestara-tehničara (ICN) odabralo za obilježavanje ovogodišnjeg praznika, a posvećen je uticaju COVID-19 na zdravstveni sistem i sestrinsku profesiju današnjice, ali i budućnosti.

Medicinske sestre-tehničari, kao najbrojniji zdravstveni radnici, moraju se aktivno uključiti u planiranje zdravstvene zaštite budućnosti. Ovo je prilika da se osvrnemo na izazove sa kojima se suočava sestrinstvo, na važnost i potrebu za ulaganjem u sestrinsku radnu snagu.

ProSes – Projekat jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini će zajedno sa partnerima proslaviti ovaj praznik u više gradova BiH (Bijeljina, Sarajevo, Brčko, Banjaluka, itd.), uz slogan: „Ako si spasio jedan život, heroj si. Ako si spasio stotinu, sigurno si medicinska sestra-tehničar“.

 

Prilozi: