Podrška Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u borbi protiv zlostavljanja djece i mladih

Datum obavijesti: 30/11/2020

Udruženje “Academica” iz Mostara, uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, realizira projekat “Ujedinjeni u borbi protiv nasilja nad djecom i mladima”.

Cilj projekta je doprinijeti borbi protiv zlostavljanja djece u Bosni i Hercegovini kroz preventivno-edukativne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, roditelje i nastavnike, te studente Pravnog fakulteta. Projekat uključuje istraživanje, izradu promotivnih materijala i provedbu kampanje s ciljem promocije Lanzarote konvencije (Konvencija Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe).

U okviru Projekta održana je online radionica za uposlenike Srednje tekstilne i poljoprivredne škole Mostar, na kojoj su predstavljene potencijalne opasnosti te načini na koje se djeca i mladi mogu zaštiti, a sve s krajnjim ciljem da se ohrabre i prijave pokušaje i slučajeve nasilja.

U ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke na radionici je učestvovala Nadija Bandić, pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.