Održana tradicionalna Manifestacija „Maturalni dan“

Datum obavijesti: 09/06/2015

Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović prisustvovala je u ponedjeljaka, 08.06.2015. godine, u organizaciji Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u BiH, tradicionalnoj Manifestaciji „Maturalni dan“ za učenike završnih razreda medresa, Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva i Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića iz Zagreba.

Uvodnim riječima dobrodošlice, uz čestitke ovogodišnjim maturantima, obratio se direktor Uprave za nauku i obrazovanje akademik dr. Enes Karić ukazavši na važnost medresa, a, u ime direktora i dekana odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice, obratio se dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Zuhdija Hasanović koji se, također, pridružio čestitkama maturantima.

Nakon toga reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i direktor Uprave za nauku i obrazovanje dr. Enes Karić su uručili nagrade i priznanja ovogodišnjim učenicima generacija. Nakon uručenih nagrada i priznanja, prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Kavazović koji je, čestitajući svim maturantima, istaknuo da je ovaj dan značajan za čitavu Islamsku zajednicu.

Maturantima je čestitala i federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović, naglasivši da prioritet Ministarstva treba biti partnerstvo sa svim odgojnim, obrazovnim i naučnim ustanovama u opštem interesu osiguranja održivosti i razvoja Bosne i Hercegovine.

„Takav pristup institucionalnog povezivanja i saradnje, što je ujedno i jedan od prioriteta Islamske zajednice, uspostavljen je u okviru djelovanja Ministarstva. Odgovornost svih nas je da se takav pristup i stimulisanje opšteg napretka nastavi i u budućnosti“, dodala je ministrica Dilberović.

Poželjela je maturantima mnogo uspjeha u budućem radu, te poručila da ne posustaju, jer su trud i znanje, mladost i kompetencije ono što treba našem društvu, našoj zajednici i našoj budućnosti, Bosni i Hercegovini.