Ministrica Dilberović svečano otvorila FITCC 2015

Datum obavijesti: 08/06/2015

Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović u petak, 05.06.2015. godine, svečano je otvorila Takmičenje iz programiranja - FITCC (FIT Coding Challenge), koje je, u organizaciji Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, održano na ovom Fakultetu.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je partner/suorganizator ovogodišnjeg takmičenja, posvećenog izuzetno važnoj oblasti - programiranju, koja se pokazuje prioritetnom u aktuelnim i budućim obrazovnim usmjerenjima te deficitarnim zanimanjem na tržištu rada.  

U svom obraćanju, ministrica Dilberović posebno je istakla činjenicu da Fakultet informacijskih tehnologija već sedmu godinu zaredom, organizira takmičenje iz programiranja - FITCC (FIT Coding Challenge), s ciljem okupljanja i promovisanja talentovanih studenata i srednjoškolaca, koji posjeduju zavidna znanja u području razvoja savremenih aplikacija.

„Stoga sam uvjerena da je ovo takmičenje izuzetna prilika da svi takmičari, studenti i srednjoškolci, njih više od 60, iskažu svoje znanje, kreativnost, ideje i sposobnosti. Također, vjerujem da će predstavnici bh. IT kompanija, među kojima su i sponzori takmičenja, prepoznati, upravo ovdje, znanje i kvalitet, te osigurati poslovne angažmane za naše mlade učesnike, ali biti i podsticaj rađanja ideja za nove projekte“, kazala je ministrica Elvira Dilberović.

Dodala je da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ubuduće pružati nesebičnu podršku naporima Univerziteta „Džemal Bijedić“ u stvaranju uvjeta za provođenje započete reforme.

„Nastavit ćemo intenzivniju podršku projektima i aktivnostima Univerziteta, prepoznajući prioritetne programe opremanja fakulteta te značajne istraživačke, izdavačke i druge naučne projekte njegovih zaposlenika i studenata“, poručila je federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović.

Galerija