Upis prvačića u FBiH

Datum obavijesti: 31/03/2020

S obzirom na ustavnu nadležnost u oblasti obrazovanja, kantonalna ministarstva obrazovanja svakako su upućeniji da se konkretnije izjasne po ovom pitanju.

Međutim, Federalno ministarstvo nastoji prikupiti sve relevantne informacije, a prema dostupnim podacima, kada je u pitanju upis prvačića u školskoj 2020/21. godini u Federaciji BiH, odgođen je upis u prve razrede osnovne škole na području Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, dok se za to ne steknu uslovi. Upisi se odgađaju i u Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom, Posavskom kantonu, i Zapadno-hercegovačkom kantonu, a i u Srednjebosanskom kantonu prate situaciju i roditelji će na vrijeme biti obaviješteni o svemu.

U Tuzlanskom kantonu upis prvačića je obavljen početkom mjeseca. Uskoro je trebala krenuti pripremna nastava, ali se ona odgađa do daljnjega.

U Kantonu Sarajevo upis prvačića i provodit će se elektronski, a kada se steknu uslovi bit će potrebno dostaviti dokumentaciju te liječnička uvjerenja budućih prvačića. Također, i u Unsko-sanskom kantonu evidentiranje prvačića bit će obavljeno elektronski, a okončanje cjelokupnog procesa, koji podrazumijeva i provođenje sistematskih pregleda i školska testiranja, obavit će se po završetku ove situacije, ove pandemije.

Svi su složni da je na prvom mjestu zdravlje djece i njihovih roditelja, ali i sviju nas, a kada se steknu potrebnu uslovi naći će se najbolji načini da se upisi i provedu.

O svim promjenama i novim terminima kada je u pitanju upis svi zainteresirani bit će pravovremeno obaviješteni, a svakako sve relevantne informacije oglasit će nadležna kantonalna ministarstva, te roditelje pozivamo da i dalje prate obaviještenja nadležnih obrazovnih institucija i tijela.