Ministrica Dilberović čestitala Svjetski dan nastavnika

Datum obavijesti: 04/10/2019

Povodom Svjetskog dana nastavnika, kojemu je cilj da se istakne važnost rada prosvjetnih radnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini te, također, naglasi važnost ove profesije ali i samog obrazovanja, čestitku je uputila federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović.

Sutra, 05.oktobra/listopada slavimo poseban dan, posvećen učiteljima, nastavnicima i profesorima. Stoga, ovom prilikom svim uposlenim u odgojno-obrazovnom procesu u Federaciji BiH čestitam Svjetski dan nastavnika, diveći se njihovim naporima i predanosti. Želim da i dalje sa puno strpljenja i ljubavi obavljaju svoj nadasve odgovoran posao te svojim znanjem doprinose naobrazbi djece i napretku društva u cjelini. U tome će uvijek imati potporu ovog Ministarstva i sigurna sam da ćemo zajedničkim radom uspjeti u započetim reformskim procesima i razvijanju našeg obrazovanja“, stoji u čestitki federalne ministrice obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvire Dilberović, u povodu Svjetskog dana nastavnika.

Ministrica Dilberović posebno je istaknula obavezu da se prosvjetnim radnicima osigura zaslužen status, s obzirom da uspjeh obrazovne reforme upravo ovisi o kvalitetnom i motiviranom učitelju.

Nastavnici su glavni akteri doba znanja i kao takvi trebaju biti istinski profesionalci koji konstantno uče i prilagođavaju se novim situacijama“, ustvrdila je federalna ministrica obrazovanja i nauke, podsjećajući da je Ministarstvo od 2015. godine uvelo program podrške koji je usmjeren stručnom usavršavanju i cjeloživotnom učenju prosvjetnih radnika u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

U okviru ovog programa do sada su podržana 92 različita projekta sa preko pola miliona maraka, a s ciljem unaprjeđenja kompetencija prosvjetnih radnika za odgojno-obrazovni rad usmjeren na razvoj ključnih kompetencija kod djece i učenika te realiziranje nastavnih planova i programa baziranih na ishodima učenja”, napomenula je ministrica Elvira Dilberović.