Najavljujemo promociju knjige o pejzažnoj arhitekturi

Datum obavijesti: 01/10/2019

Za četvrtak, 03.10.2019. godine, u Svečanoj sali Rektorata UNSA (Obala Kulina bana 7/II), u Sarajevu, s početkom u 13:00 sati, najavljena je promocija knjige „Pejzažna arhitektura: Izazovi novih paradigmi u holističkom planiranju i uređenju prostora“, autorica prof.dr. Tatjane Ljujić-Mijatović i Sabine Biser, dipl.ing.

U programu će sudjelovati: prof.dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, promotori – prof.dr. Ševal Muminović, prof.dr. Senka Barudanović i prof.dr. Aleksandra Nikolić te autorica prof.dr. Tatjana Ljujić-Mijatović. Moderatorica je mr.sc. Sanela Kuko, savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke.

Knjigu je izdalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, u sklopu svoga programa izdavačke djelatnosti u oblasti nauke. Ovaj program se realizira putem edicije "Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke", a, inače, izdavačkim planovima predviđeno je izdavanje po tri naučna i referentna djela na godišnjem nivou.

Kako su autorice navele u Predgovoru, priprema ove knjige utemeljena je na iskustvu u praksi i predavanjima na mnogim fakultetima, postdiplomskim i doktorskim studijima, nakon čega se ukazala potreba da, pored predavanja, pripreme i knjigu, u kojoj će se studentima, i svim zainteresiranim za ovu oblast, prezentirati bitni faktori koji utiču, i koje treba akceptirati, prilikom oblikovanja prostora.

Kako su, između ostalog, objasnile u Predgovoru, pejzažna arhitektura je bliska arhitekturi i urbanizmu, ali pošto se bavi problematikom životne sredine i prirodnim resursima koje treba poštovati, neophodna je njena povezanost sa naučnim oblastima koje se bave biološkim sistemima i ekologijom.

Vezano za problematiku izrade projekata pejzažne arhitekture, predmet ove knjige je veoma aktuelan pristup obnovi i zaštiti starih gradskih parkova u smislu usmjeravanja pažnje na poštivanje konvencija u ovoj oblasti, kao i naučni i stručni prilaz obnovi i zaštiti vrijednih naslijeđenih parkovskih cjelina u cilju zaštite kulturne baštine. Iz svega ovoga možemo naslutiti, da se krug interesenata za ovu problematiku ne ograničava samo na studente, koji u nastavnim projektima imaju predmete iz oblasti pejzažne arhitekture, nego je ona bitna i za stručnjake koji se bave uređenjem i oblikovanjem prostora. Osim toga, mnoga poglavlja u ovoj knjizi mogu pomoći svima onima koji su, na neki način, u svom poslu vezani za vegetacijsku komponentu prostora i imaju za cilj poboljšanje životne sredine – kao što su: arhitekti, urbanisti, građevinci, biolozi, ekolozi, stručnjaci u oblasti poljoprivrede i šumarstva, komunalne higijene i drugi“, navele su, između ostalog, u Predgovoru autorice Ljujić-Mijatović i Biser.