Dan ružičastih majica 2018. – Prijateljstvo svima odlično stoji!

Datum obavijesti: 27/02/2019

U Bosni i Hercegovini  se u srijedu, 27.02.2019. godine, četvrti put, obilježava Međunarodni dan prevencije međuvršnjačkog nasilja u školama "Dan ružičastih majica" (Pink Shirt Day), i to u više od 150 škola i 40 gradova.

Pozvani su svi učenici, nastavnici i građani, da obuku majice ili neki drugi odjevni predmet ružičaste boje i tako poruče da ne podržavaju nasilje među mladima.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i ovom prilikom pozdravila uključivanje naše zemlje u obilježavanje Dana ružičastih majica, s ciljem podizanja svijesti o problemu vršnjačkog nasilja te uključivanja, ohrabrivanja i poticanja djece i mladih na aktivnu društvenu djelatnost i preuzimanje obaveze i odgovornosti prevencije vršnjačkog nasilja.

Inače, Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se u svijetu zadnje srijede u mjesecu februaru/veljači.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj kanadskoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sistematično zlostavljanje dječaka koji je, u znak podrške teško bolesnoj majci, prvi dan školske godine odjenuo ružičastu majicu.

Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegove školske kolege, postale su tako prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije, i međunarodno prepoznate obljetnice u borbi protiv sve prisutnijeg nasilja među vršnjacima.