Predstavljena knjiga „Beogradski Gajret Osman Đikić“

Datum obavijesti: 13/04/2018

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, u Mostaru je u četvrtak, 12.04.2018. godine, predstavljena knjiga ''Beogradski Gajret Osman Đikić'', autora dr. Nadira Dacića.

Ova knjiga aktuelizira aktivnost i historijsku ulogu beogradskog Gajreta, koji je imao 689 pitomaca, od kojih je više od 150 žena koje su stekle diplome na raznim fakultetima.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović kazala je kako je intencija Ministarstva bila upoznati javnost o beogradskom Gajretu i koliko je on uradio upravo u obrazovanju omladine te koliko je sam Osman Đikić uradio kao organizacijski sekretar 1909. vodeći ustanovu Gajret, odnosno jedino kulturno-historijsko društvo koje se bavilo stipendiranjem siromašnih učenika.

Kroz ovu aktivnost, podsjetila je ministrica, iznjedreni su budući akademici, pisci, političari i znamenite osobe.

Naglasila je kako je beogradski Gajret također odigrao nemjerljivu ulogu u emancipaciji ženske omladine, izvlačeći je iz siromaštva i podređenog položaja.

Autor dr. Dacić podsjetio je kako su studenti koji su prošli kroz beogradski Gajret uglavnom bili pripadnici islamske vjere koji su najvećim dijelom bili iz BiH. Među njima su neka značajna imena kao što su: akademik Mehmed Begović, književnici Mehmed Meša Selimović i Zija Dizdarević, Džemal Bijedić, prof.dr. Alija Silajdžić, Avdo Humo, akademik Midhat Begić, dr.Hajrudin Ćurić, akademik Enver Redžić, akademik Midhat Šamić, dr.Safet Mujić i drugi.

Najviše pitomaca Gajreta, dodao je autor, bilo je iz Mostara i to 85, a tek na drugom mjestu je Sarajevo s 39 Gajretovih pitomaca.

Prof.dr. Husnija Kamberović i prof.dr. Tomislav Išek složili su se kako će se predstavljanjem ove knjige aktuelizirati djelovanje i povijesna uloga Gajreta.

Inače, predstavljanje ove knjige dio je niza aktivnosti u povodu dvodnevne Naučne konferencije pod nazivom ''Bosanskohercegovačke naučnice i njihov istraživački rad'', koja se održava u Mostaru, u petak i subotu, 13. i 14.04.2018. godine.

Galerija